Antena Meniu Search
x

Video Salarii de minimum 500 euro pentru părinţi şi tinerii sub 26 de ani. Promisiunile PSD-PNL înainte de "rotativă"

După ce au crescut numărul ministerelor, liderii coaliţiei de guvernare se gândesc, acum, la un executiv mai suplu. Poate chiar cel mai suplu din câte au existat. Despre asta, dar şi despre cum vor fi împărţite funcţiile odată cu rocada guvernamentală au vorbit azi cei trei şefi de partide. Președintele Iohannis spune că nu se implică în negocieri, dar le cere formaţiunilor "să se rotească" mai repede. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 17.05.2023, 22:08

Vezi și

Se învârt miniştrii şi ministerele până ameţesc. Azi, intră în scenă oamenii preşedintelui. Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, girat de Cotroceni, ar fi propunerea PNL pentru Ministerul de Finanţe. Tot la Finanţe sunt posibile alte două nume - Alexandru Nazare, care a mai lucrat în minister, şi Sebastian Burduja, în prezent şef la Digitalizare. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu e o negociere la care să participe președintele statului. Așteptarea mea e ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare. 

Rotativă guvernamentală. Ministerul Transporturilor este un alt portofoliu intens disputat

PSD l-ar putea păstra, dacă cedează ceva. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Rămâneţi la Transporturi?

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Conform protocolului, nu.

Florentina Lazăr, reporter Observator: La investirea unui nou guvern aici se face o fotografie de grup. De data aceasta, în fotografie, vor fi mai puțini miniștri. În viitorul executiv UDMR ar putea rămâne cu un singur minister. Surse politice spun ca Ministerul Sportului ar putea fi comasat cu Ministerul Familiei. 

Reporter: Vă doriţi să rămâneţi ministru al Familiei?

Gabriela Firea, ministrul Familiei: Dacă pot să îmi continui proiectele ar fi foarte bine. Dacă se va lua altă decizie o voi accepta. Aşa e în politică, azi eşti sus, mâine nu mai eşti acolo. 

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-ar putea împărţi între alte două ministere: antreprenorii să treacă la ministerul economiei, iar turismul, se divide între Economie şi Externe. 

Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL: Este absolut necesar să diminuăm numărul ministerelor, agenţiilor. Diminuarea va fi una semnificativ. Poate chiar va fi un Guvern cu cel mai mic număr de ministere de până acum. 

Florin Cîţu, senator PNL: E multă ipocrizie aici. După un an în care ai umflat aparatul bugetar, vii acum şi spui că de fapt e o problemă. Este ca şi cum Marcel Ciolacu a dat foc casei şi vine acum şi spune că o sting eu. 

Până se limpezesc apele cu rocada guvernamentală, promisiunile partidelor curg

PSD spune că niciun părinte angajat nu va câştiga mai puţin de 500 de euro net. Şi tinerilor sub 26 de ani le este promisă aceeaşi măsură. Iar pentru un milion şi jumătate de angajaţi, angajamentul este să aibă salariu net de o mie de euro. Şi PNL promite creşterea salariului minim iar contractele part-time să fie impozitate la numărul de ore lucrate. Liberalii mai vor ca pensiile până în trei mii de lei să nu fie impozitate. 

Între timp, USR acuză guvernarea de dezastru economic. 

Cătălin Drulă, preşedintele USR: Singurul plan pe care-l are Ciolacu şi cu Ciucă este continuarea inflaţiei şi creşterea preţurilor.

În vreme ce unul dintre liderii liberali spune că Opoziţia vine doar cu discursuri şi critici fără fond.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Sunteti partid ghiocel. Aveți activitate de guvernare nationață, aveți administrație, care e problema aceasta? E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune. Pe voi v-a întrebat Drulă ce prioritizează? Ce scoate afară din PNRR?

Negocierile în Coaliţie continuă şi mâine. Pe 26 mai vom şti cum va arăta Guvernul Ciolacu, iar pe 1 iunie va fi învestit noul premier. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Salarii de minimum 500 euro pentru părinţi şi tinerii sub 26 de ani. Promisiunile PSD-PNL înainte de "rotativă"