Antena Meniu Search
x

Update UDMR nu vrea să iasă de la guvernare și acceptă să piardă un minister, însă nu și Dezvoltarea. PSD și PNL nu se înțeleg pe Ministerul Transporturilor - surse

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă discută scoaterea UDMR de la guvernare.

de Redactia Observator

la 18.05.2023, 17:01

UDMR ar urma să fie scos de la guvernare - surse

Update: UDMR nu vrea să renunţe la Ministerul Dezvoltării și nici PSD la Transporturi. Negocierile sunt blocate

Potrivit unor surse politice, după trei ore de discuţii între delegaţiile PNL şi PSD, negocierile sunt blocate, social-democraţii dorind să păstreze Ministerul Transporturilor, deşi potrivit protocolului acesta ar reveni PNL, după rocadă.

La Palatul Victoria au ajuns şi liderii UDMR. Aceştia nu doresc să părăsească guvernarea şi insistă să păstreze Ministerul Dezvoltării, fiind de acord să piardă Ministerul Sportului prin comasare. Astfel, ar rămâne cu două ministere şi cu funcţia de vicepremier. Noul Executiv ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să se comaseze în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei. 

Premierul Nicolae Ciucă urmează să îşi depună mandatul pe 26 mai, conform protocolului coaliţiei semnat în urmă cu un an şi jumătate. În ultimele zile au avut loc mai multe discuţii între liderii coaliţiei, la Palatul Victoria, în pregătirea transferului de la Palatul Victoria, de săptămâna viitoare.

Pe acelaşi subiect

Liderii coaliţiei discută structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii

Liderii coaliţiei discută atât structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi SGG, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.

Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea. Unii lideri din PNL, pe de altă parte, îşi doresc unul din ministerele de forţă ale UDMR, Mediul sau Dezvoltarea, portofolii care gestionează foarte mulţi bani. UDMR urmează să se pronunţe dacă este de acord cu renunţarea la un portofoliu la rocada premierilor, în condiţiile în care, spuneau liderii Uniunii, protocolul coaliţiei a fost semnat între PNL şi PSD şi nu îi priveşte pe ei.

Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD. După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » UDMR nu vrea să iasă de la guvernare și acceptă să piardă un minister, însă nu și Dezvoltarea. PSD și PNL nu se înțeleg pe Ministerul Transporturilor - surse