Antena LIVE

Proiectele lui Șoșoacă de unire cu Basarabia și revendicare a Bucovinei de Nord, respinse de deputații. Orban: "Lingătoare de clanțe la ambasada Rusiei"

Deputaţii au respins, miercuri, două proiecte iniţiate de senatoarea Diana Şoşoacă privind unirea României cu Republica Moldova, respectiv pentru modificarea Legii nr.129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, proiect care prevede anexarea de către România a teritoriilor istorice care i-au aparţinut, respectiv Nordul Bucovinei, Herţa, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureşul istoric şi Insula Şerpilor.

De la 11.10.2023, 12:44
Proiectele lui Șoșoacă de unire cu Basarabia și revendicare a Bucovinei de Nord, respinse de deputații. Orban: "Lingătoare de clanțe la ambasada Rusiei" HEPTA (arhivă)

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru politică externă au hotărât, în ambele cazuri, să supună plenului Camerei Deputaţilor un raport de respingere, transmite Agerpres.

În cazul primului proiect, deputaţii comisiei au argumentat că Guvernul României a recunoscut independenţa Republicii Moldova la data proclamării acesteia, respectiv 27 august 1991, iar prin Declaraţia din 28 august 1991, Camerele reunite ale Parlamentului României "au luat act cu deosebită satisfacţie de hotărârea istorică a Parlamentului de la Chişinău, din ziua de 27 august 1991, prin care a proclamat independenţa Republicii Moldova". Acesta a fost respins cu 213 voturi. Un vot a fost pentru susţinerea proiectului, 11 deputaţi s-au abţinut, iar unul nu a votat.

România s-a angajat să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova

"Adoptarea unei legi prin care s-ar stipula că "Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova" ar contraveni flagrant obligaţiilor de a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, care revin României în baza normelor imperative consacrate prin Carta ONU. În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa şi să se abţină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. De asemenea, menţionăm că, drept prioritate de prim rang a politicii externe a României, ţara noastră susţine activ eforturile privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova", se arată, între altele, în raport.

Pe acelaşi subiect

În cazul celui de-al doilea proiect, comisia de specialitate a apreciat că anexarea unor teritorii constituie o încălcare a dreptului internaţional, contravenind flagrant normelor imperative privind suveranitatea statelor şi respectarea integrităţii teritoriale a statelor, consacrate prin Carta ONU.

"În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa şi să se abţină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. Obligaţia respectării frontierei româno-ucrainene a fost confirmată, în plan bilateral, nu doar prin Tratatul cu privire la relaţiile de bună-vecinătate dintre România şi Ucraina, ci şi prin Tratatul între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră (Cernăuţi 17 iunie 2003)", se motivează în raport.

Proiectul a fost respins cu 233 de voturi, un vot fiind în favoarea acestuia, două abţineri, iar doi deputaţi nu au votat.

Ludovic Orban, despre Șoșoacă: "O lingătoare de clanţă de la ambasada Rusiei"

Deputatul independent Ludovic Orban a arătat că unirea României cu Republica Moldova nu se face prin proiecte de lege care calcă tratate internaţionale.

"Ţinut să intervin pentru a spune că mulţi dintre cei care fie s-au abţinut, fie au votat pentru respingerea proiectului, sunt pentru unirea României cu Republica Moldova. Numai că Unirea României cu Republica Moldova, cu Basarabia, nu se face prin proiecte de lege care calcă tratate internaţionale, care încalcă tot ceea ce este normal şi firesc într-un proces care din punctul meu de vedere este natural şi care se va întâmpla dacă noi vom dori lucrul acesta. Nu se face prin legi care să facă practic servicii tocmai celor care nu vor unirea Basarabiei cu România, atât din România, cât şi din Basarabia, pentru că scopul acestui proiect de lege, care este iniţiat de o lingătoare de clanţă de la ambasada Rusiei, este acela de a transmite către basarabeni că Parlamentul României a votat împotriva unirii României cu Republica Moldova. Or eu sunt convins că, dacă aş pătrunde în mintea majorităţii celor care sunt astăzi în Parlamentul României şi în inima şi mintea majorităţii românilor, de fapt ne dorim lucrul acesta şi de fapt acest lucru se va întâmpla", a transmis Ludovic Orban.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege.

Ți-a plăcut acest articol?

diana sosoaca ludovic orban unire republica moldova basarabia
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil!
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Cine sunt Elian Miță și Marius Ghiță, cofetarii care fac furori pe TikTok cu...
spynews.ro
Publicat 08.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Supermarketul care oferă un leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de...
Click.ro
Publicat 08.05.2024
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat...
Useit
Publicat 08.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Nicki Minaj a arătat uimitor la Met Gala 2024. Cântăreața a purtat o rochie...
ZU
Publicat 08.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Deparinti
Publicat 08.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024