Antena LIVE

Curs valutar

Reuniune extraordinară a Consiliului European. Iohannis şi liderii europeni vor discuta despre un nou sprijin pentru Ucraina

Astăzi, preşedintele Iohannis va fi prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Pe ordinea de zi a întâlnirii sunt două puncte importante: bugetul şi pachetul financiar pentru Ucraina. 

 

De la 01.02.2024, 08:35
WhatsApp
Vezi și:

Aseară Klaus Iohannis a participat, alături de cei mai importanţi lideri europeni, la o ceremonie funerară organizată de Ursula Von Der Leyen, în onoarea lui Jaque Delors, fostul său predecesor. Preşedintele României a stat chiar în primul rând, alături de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo. Jaque Delors s-a stins din viaţă anul trecut, în a doua zi de Crăciun, la domiciliul său din Paris.

Nou sprijin pentru Ucraina

Consiliul European se reuneşte într-o reuniune extraordinară, la Bruxelles, la 1 februarie 2024, principalul subiect abordat fiind revizuirea bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 şi deblocarea ajutorului pentru Ucraina, conform www.consilium.europa.eu.

La anteriorul Consiliu european formal, din 14-15 decembrie 2023, liderii UE au convenit să organizeze un nou summit UE la începutul lunii februarie 2024, pentru a discuta despre un nou ajutor financiar care să fie acordat Ucrainei. Decizia privind acordarea noului ajutor de 50 de miliarde de euro (17 mld. sub formă de grant şi 33 de mld. sub formă de împrumut) a fost amânată la Consiliul European din decembrie 2023, ca urmare a opoziţiei premierului ungar, Viktor Orbán. Pachetul ce urmează să fie acordat Ucrainei va fi inclus în revizuirea bugetului multianual al Uniunii, iar o astfel de decizie necesită unanimitate, scriu site-urile www.politico.eu şi www.europarl.europa.eu.

Pe acelaşi subiect

În acest context, în continuarea lucrărilor desfăşurate în cadrul reuniunii Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, liderii UE vor discuta despre propunerea de revizuire la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, inclusiv crearea unui Mecanism pentru Ucraina cu scopul asigurării stabilităţii pe termen lung a acestei ţări şi platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP) pentru creşterea competitivităţii.

Consiliul European arată că, în faţa unor provocări neaşteptate, printre care se numără războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pandemia mondială de COVID-19 şi creşterea ratelor dobânzilor, bugetul pe termen lung al UE se află sub presiune şi trebuie consolidat.

În luna decembrie, pe baza cadrului de negociere, liderii au discutat despre modul în care pot fi finanţate nevoile cele mai presante şi priorităţile viitoare, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, migraţia şi dimensiunea externă, plăţile dobânzilor aferente Next Generation EU şi instrumentele speciale. Cadrul de negociere prevede un pachet financiar suplimentar de 64,6 miliarde de euro, care ar trebui cheltuit pentru următoarele noi priorităţi: 50 de miliarde de euro pentru Mecanismul pentru Ucraina; 2 miliarde de euro pentru migraţie şi gestionarea frontierelor; 7,6 miliarde de euro pentru vecinătate şi întreaga lume; 1,5 miliarde euro pentru Fondul european de apărare în cadrul noului instrument STEP; 2 miliarde de euro pentru Instrumentul de flexibilitate; 1,5 miliarde de euro pentru Rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă.

Ideea privind un nou ajutor pentru Ucraina de 50 miliarde de euro a aparţinut Comisiei Europene care, pe 20 iunie 2023, a adoptat o propunere de revizuire a cadrului financiar multianual (CFM) 2021-2027, împreună cu două propuneri de regulamente de instituire a Mecanismului pentru Ucraina şi de creare a unei platforme pentru tehnologii strategice pentru Europa (STEP).

La 10 ianuarie 2024, ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat un mandat de negociere parţial cu privire la o propunere de instituire a unui nou instrument unic specific pentru a sprijini redresarea, reconstrucţia şi modernizarea Ucrainei, precum şi eforturile acesteia de a realiza reforme ca parte a procesului său de aderare la UE. Mandatul de negociere parţial al Consiliului nu include, însă, aspecte legate de buget, în special dimensiunea globală a instrumentului şi ponderea granturilor şi a împrumuturilor, elemente ce vor depinde de rezultatul final al negocierilor orizontale privind revizuirea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027. În aceeaşi zi, Consiliul a adoptat şi un mandat de negociere parţial referitor la STEP, scrie www.consilium.europa.eu/.

Acest mandat parţial va servi ca împuternicire a Consiliului pentru negocierile cu Parlamentul European. După ce se va ajunge la un acord, regulamentul va trebui să fie adoptat în mod formal de Consiliu şi Parlamentul European.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bruxelles consiliu european klaus iohannis
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024