Antena Meniu Search
x

Vestea că Zelenski vrea să-l demită pe Zalujnîi "a alarmat" Europa. De ce este o lovitură pentru Ucraina rivalitatea dintre cei doi

Război în Ucraina. Rivalitatea dintre Volodimir Zelenski şi Valeri Zalujnîi este o veste proastă pentru Ucraina, comentează istoricul britanic Mark Galeotti după ce preşedintele ucrainean a încercat să îl destituie pe şeful armatei ucrainene, dar acesta a refuzat să îşi părăsească postul şi nu s-au găsit doritori să îi ia locul. Vestea că Zelenski vrea faca o remaniere militară a alarmat Europa, potrivit lui Mark Galeotti. 

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 18:54

Vestea că Zelenski vrea să-l demită pe Zalujnîi "a alarmat" Europa. De ce este o lovitură pentru Ucraina rivalitatea dintre cei doi
Vestea că Zelenski vrea să-l demită pe Zalujnîi "a alarmat" Europa. De ce este o lovitură pentru Ucraina rivalitatea dintre cei doi - Profimedia

Cotidianul britanic The Times a scris marţi, citând ca surse ofiţeri cu funcţii importante, că Zelenski îl convocase luni pe general la o întrevedere personală, în cadrul căreia Zalujnîi le-a spus consilierilor prezidenţiali că evaluarea lor privind situaţia militară este mai pozitivă decât realitatea.

Ca urmare, generalului i s-a cerut demisia, iar când acesta a refuzat, preşedintele a afirmat că va semna un decret de demitere. Cum mai mulţi succesori posibili, printre care şi Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene, au refuzat oferta de a prelua comanda supremă, Zelenski a fost obligat să facă pasul înapoi.

Publicaţia citată adaugă că şeful statului a fost forţat să revină asupra deciziei şi de presiunile Statelor Unite, ale Regatului Unit şi ale unor oficiali militari superiori. Şi ziarul The Guardian a relatat despre tentativa de demitere, bazându-se pe surse parlamentare din opoziţie. Parlamentarul ucrainean Oleksi Goncharenko a afirmat luni seară că Zalujnîi a demisionat și a refuzat oferta de a pleca ca ambasador în Europa.

Cum au început tensiunile dintre Zelenski şi Zalujnîi

Pe acelaşi subiect

"Rivalitatea dintre Zelenski şi Zalujnîi înseamnă vești proaste pentru Ucraina" a comentat istoricul britanic Mark Galeotti într-un editorial pentru publicaţia The Spectator. Acesta susţine că scandalul demiterii nu este un simplu zvon care s-a răspândit fără temei. "Sursele care au susținut că a existat un decret prezidențial pentru înlocuirea lui Zalujnîi, dar care nu a fost încă semnat, cel mai probabil în așteptarea consultărilor cu susținătorii occidentali, s-ar putea dovedi a fi exacte. Un diplomat european de rang înalt care lucrează la problema Ucrainei mi-a trimis un mesaj, îngrozit și uluit, spunând că ambasada lor din Kiev a fost informată în legătură cu o remaniere militară" a relatat acesta. 

Primul motiv adevărat de dispută dintre cei doi a fost planul contraofensivei de anul trecut care nu a avut rezultat sperat şi planificat, explică acesta. Zalujnîi împreună cu consilierii militari britanici și americani au vrut să se concentreze pe forţarea frontului de sud, pentru a sparge coridorul terestru al ruşilor către Crimeea, a explicat istoricul. Zelenski, însă, a insistat asupra unui atac la scara largă pe tot frontul. "Asta a însemnat o mulțime de operațiuni la scară mai mică, care au fost dejucate de apărarea rusă."

"Când Zalujnîi a descris în toamă rezultatul ca fiind un impas, echipa lui Zelenski a tratat acest lucru ca pe o critică la adresa strategiei președintelui. Zelenski l-a mustrat public pe Zalujnîi ca fiind exagerat de pesimist, iar noul ministru al apărării, Rustem Umerov, a început să dea afară ofițeri apropiați de Zalujnîi", a notat Mark Galeotti.

Potrivit acestuia, este posibil ca Zelenski să fi plănuit într-adevăr să-l înlocuiască pe Zalujnîi, dar a dat înapoi când a văzut nivelul de consternare. O variantă alternativă este un test încercat de Zelenski sau de Iermak (şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski).  

"Deși nimeni nu este complet de neînlocuit, presupușii candidați pentru a-l înlocui pe Zalujnîi nu par a fi de talia lui. Oleksandr Sîrski este considerat a fi omul lui Zelenski, dar îi lipsește imaginea lui Zalujnîi în rândul armatei. Iar tânărul și ambițiosul șef al informațiilor militare, Kirilo Budanov, are carisma și vervă, dar nu are experiență în comandarea unor operațiuni la scară mai mare. Oricare ar fi situația, tensiunile dintre cei sunt reale şi pot produce destabilizare din punct de vedere politic", a conluzionat istoricul. 

Reacţia Kremlinului la zvonurile demiterii lui Valeri Zalujnîi

Kremlinul a vorbit despre "probleme" şi "contradicţii în creştere" în cadrul puterii ucrainene după informaţiile cu privire la demiterea iminentă a foarte popularului comandant şef al armatei ucrainene. "Un lucru rămâne evident: regimul de la Kiev are multe probleme, lucrurile nu merg bine acolo", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Este evident că eşecul contraofensivei (ucrainene din 2023) şi problemele de pe front generează contradicţii în creştere între reprezentanţii regimului de la Kiev, atât militari, cât şi civili", a adăugat el.

Mai multe media ucrainene au relatat că şeful statului s-a întâlnit într-adevăr luni cu Valeri Zalujnîi, căruia i-ar fi anunţat decizia de a-l demite, oferindu-i un post de ambasador sau de consilier, ceea ce generalul a refuzat. Potrivit unor surse ucrainene de la vârful puterii de la Kiev, Zelenski şi anturajul său reproşează de mai multe luni lui Zalujnîi şi statului său major absenţa unor progrese pe front.

Unele media afirmă de asemenea că preşedintele ar fi gelos pe popularitatea generalului. "Demisia lui Zalujnîi nu este decât o chestiune de timp şi de circumstanţe", a comentat pe Facebook analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko. Potrivit serviciului ucrainean al BBC, preşedintele ucrainean ar putea amâna demiterea lui Zalujnîi din cauza opoziţiei aliaţilor occidentali ai Kievului.

Generalul în vârstă de 50 de ani a ajuns comandant al armatei cu câteva luni înainte de începutul războiului; sub comanda sa, forţele ucrainene au rezistat invaziei ruse şi chiar au recucerit unele teritorii ocupate. Este popular atât printre soldaţi, cât şi în rândul ucrainenilor în general şi a dezminţit zvonurile că ar avea ambiţii politice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Vestea că Zelenski vrea să-l demită pe Zalujnîi "a alarmat" Europa. De ce este o lovitură pentru Ucraina rivalitatea dintre cei doi