România a depus memorandum pentru aderarea la OCDE, după blocarea celei din Schengen. Ce avem de câștigat
După blocarea aderării la Schengen, România a depus, joi, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE.
De Redactia Observator la 15.12.2022, 20:44Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru la Paris, i-a înmânat, joi, la sediul organizaţiei, secretarului general al OCDE,)â Mathias Cormann, memorandumul iniţial privind aderarea României la OCDE, relatează Agerpres. Ulterior, cei doi înalţi demnitari au susţinut declaraţii comune.
După declaraţii, premierul Ciucă va participa în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE, într-o sesiune dedicată României, care reuneşte ambasadorii statelor membre ale Organizaţiei şi al Comisiei Europene.
Ce este OCDE
În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democraţii consacrate şi economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
- Bugetul pe 2023, calculat cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB. La cât este...
- Conflict deschis între Nicolae Ciucă şi Nicuşor Dan. Premierul, ultimatum pentru primarul Capitalei: răspunsul...
- Bugetul pentru 2023 a fost adoptat în Parlament. Premierul Ciucă: "Este un buget realist, echilibrat"
În strânsă colaborare cu autorităţile publice, actorii economici şi sociali, precum şi reprezentanţii societăţii civile, OCDE stabileşte standarde internaţionale şi se axează pe promovarea de politici care au incidenţă pe majoritatea aspectelor vieţii publice a cetăţenilor - de la îmbunătăţirea performanţei economice până la crearea de locuri de muncă, de la promovarea sistemelor educaţionale eficiente până la combaterea evaziunii fiscale internaţionale. OCDE facilitează schimbul de experienţă şi bune practici între ţări şi pune la dispoziţie datele, analizele şi expertiza proprie privind stabilirea politicilor publice.
OCDE este un forum participativ, care dezbate experienţe naţionale, cu obiectivul de a determina cursul cel mai potrivit de acţiune pentru o anumită problemă.
"Apartenenţa la organizaţia celor mai dezvoltate ţări din punct de vedere economic ne acorda nouă o recunoaştere internaţională, ne acorda un statut, daca vreți, mai ridicat de economie stabilă. Este o carte de vizita extrem de relevantă în dialogul bilateral cu alte ţări, cu blocuri economice, cu instituţii financiare internaţionale. Practic, din punct de vedere administrativ, noi va trebui să ne asumăm lucrul acesta sa împrumutăm aceste standarde OCDE, prin care evident trebuie sa acordăm o atenţie sporită dezvoltării economice, competitivităţii companiilor, bunăstării cetăţenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe la Digi24.
Nicolae Ciucă, după depunerea memorandumului de aderare la OCDE
"Începând din acest moment, urmează partea prin care vom confirma tehnic şi vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE, pentru clarificări şi pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru atingerea standardelor OCDE", a spus Nicolae Ciucă.
El a menţionat că este un an dificil pentru contextul internaţional, atât în planul securităţii, cât şi din punct de vedere economic, iar noi, românii, o ştim foarte bine, fiind în vecinătatea războiului din Ucraina. "Prin acest proces de aderare avem ocazia de a lucra îndeaproape cu OCDE şi de a învăţa şi reforma întreaga societate românească la standardele OCDE", a mai spus premierul.
"Prin acest moment, Guvernul s-a angajat într-un proces de reformă, la nivelul întregii societăţi", a mai spus premierul Ciucă, arătând că vorbim de mai multe domenii precum guvernanţa, politicile de mediu, guvernanţa publică, corporativă. "Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE, Politici mai bune pentru vieţi mai bune", a menţionat şeful Executivului.