Scandalul renegocierii PNRR-ului. Cîțu: Cine dorește să meargă la Bruxelles și să vină cu decizia
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, marţi, după şedinţa conducerii PNL, că în acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru, fiind împotriva intereselor noastre ca şi stat, dacă am bloca aceste alocări de bani europeni.
De Redactia Observator la 01.02.2022, 14:17Liberalul a menţionat că există bani, în acest moment, pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru şi a vorbit despre reforma pensiilor, care trebuie să aducă toate pensiile pe sistemul de contributivitate, potrivit news.ro.
”În acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care este împotriva intereselor noastre ca şi stat”, a spus Ionuţ Stroe, precizând că o renegociere ar duce la întreruperea exerciţiului bugetar.
Ionuţ Stroe a arătat că PNRR funcţionează şi deja au intrat 2 miliarde de euro în ţară.
”În al doilea rând, din punct de vedere procedural, termenul sau borna stabilită şi de Comisie pentru eventuale modificări este anul 2023. Este prima bornă la care statele beneficiare ale programului pot avea modificări, dar în strică legătură şi relaţie cu modul în care a implementat în 2022 aceste măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, precizând că atunci se va analiza ce reforme s-au făcut în 2022, dacă banii sunt suficienţi sau nu.
- Discuţii la Cotroceni pentru majorarea pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi: "Este o necesitate"
- Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază
- Cîţu, despre faptul că România va pierde 2 miliarde din PNRR: "E victima propriului succes. Am crescut mult mai...
”2023 este borna în care putem recalibra aceste PNRR”, a mai afirmat Stroe.
Despre domeniul pensiilor, reprezentantul PNL a declarat că ne-am asumat o reformă a întregului sistem de pensii şi să aplicăm ”principiul contributivităţii, care ar trebui să guverneze toate veniturile generate de acest sistem de pensii”, lucru pe care trebuie să îl facem, modificănd sau nu legea, pentru că este asumat de statul român.
Ionuţ Stroe a mai spus că procentul de 9,4% pentru pensii, prevăzut în PNRR, ”este o sumă suficientă”.
”Dacă ar fi să facem un calcul simplu, în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o eventuală creştere a pensiilor. Şi dacă e să ne raportăm la mult invocata legea 127, după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB. Asta înseamnă că există bani, în acest moment, pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am asumat să o angajăm”, a spus Ionuţ Stroe.
El a menţionat că ”atâta vreme cât există bani, nu există niciun interes din partea statului român ca, în mod abrupt, să blocheze acest lucru”.
Stroe a mai explicat că ”9,4% din PIB, care apare în PNRR nu cuprinde şi pensiile din apărare şi ordine publică şi nici sistemul de pensii ocupaţionale, adică pensiile speciale, şi de aici există şi spaţiul de manevră pe care îl avem”.
”9.4% reprezintă o crifră care poate să fie mult mai mare în condiţiile în care, de exemplu, ne onorăm să creştem PIB-ul cu 2,5 procente anual, de acum înainte. Deci 9,4% s-ar putea ca anul viitor să reprezinte mult mai mult ca şi sumă, decât în momentul de faţă”, a spus el.
Nicolae Ciucă: Nu s-a pus problema renegocierii PNRR pe tema pensiilor
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat azi , la Parlament, dacă a discutat cu şeful statului despre renegocierea PNRR, la începutul lunii, când au avut loc întâlniri cu miniştrii din Cabinet, şeful Executivului confirmând că a existat această discuţie.
”La discuţia pe care am avut-o, cu domnul preşedinte, cu fiecare ministru în parte, s-au discutat mai multe subiecte, a fost şi acesta. Şi atunci am fost destul de clari în ceea ce priveşte posibilitatea de renegociere. E adevăral, domnul ministru a prezentat şi atunci şi a discutat şi cu mine că acest procent de 9,4% nu ar fi suficient, suntem cu toţii de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor, în general şi după aceea vom...” a spus premierul.
Întrebat dacă preşedintele şi-a dat acordul pe renegocierea PNRR, Ciucă a răspuns: ”Nu s-a pus problema de acord sau aprobarea acestui subiect, a fost doar un subiect de discuţie”.
Întrebat dacă a avut zilele acestea o întâlnire cu şeful statului pe tema PNRR, şeful Executivului a arătat că ”nu a avut loc această întâlnire”.
”A fost un subiect care s-a discutat, am văzut în ultima perioadă de foarte multe ori şi foarte intens şi este un subiect care merită cu adevărat interesul nostru al tuturor, dar în acest moment au fost şi sunt în continuare elemente care sunt prevăzute în PNNR pentru reforma sistemului de pensii şi am avut o discuţie şi cu domnul ministru şi în cadrul Comitetului interinstituţional vizavi de acest subiect şi urmează ca, în conformitate, cu obiectivele şi cu ţintele din PNRR să urmăm acel program”, a menţionat Nicolae Ciucă.
Şeful Guvernului a mai arătat că, ”în discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles pe acest subiect, s-a şi vehiculat un termen ca începând cu anul 2023 să poată fi rediscutate anumite elemente din PNRR”.
”De ce 2023? Pentru că la Comisie discuţia a fost în felul următor: haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce realizaţi până în anul 2023, să rezulte foarte clar linia pe care urmaţi astfel încât să atingeţi obiectivele şi ţintele din PNRR, dar după ce avem acest bilanţ de etapă să putem să discutăm parte din jaloanele şi ţintele din PNRR, oricum Guvernul este angajat astfel încât să facă această reformă astfel încât românii să poată să beneficieze de venitul cuvenit”, a mai adăugat Ciucă.
Despre o posibilă o majorare a pensiilor din toamnă, şeful Executivului a spus: ”Acum, când discutăm, nu a fost un astfel de subiect în analiză şi nu aş vrea să creăm niciun fel de subiect prin care să inducem o idee cât se poate de puţin realizabilă în perioada imediat următoare”.
Cîţu, despre renegocierea PNRR: Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia
Florin Cîţu a fost întrebat, marţi, despre insistenţele ministrului Muncii privind renegocierea PNRR în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat pensiilor.
"Trebuie să clarificăm câteva lucruri. PNL a făcut, nu doar a vorbit, dar a făcut cea mai mare majorare de pensii în 2020 şi majorarea punctului de pensie din 2020 a fost cea mai mare din istorie (...) În ceea ce priveşte renegocierea, iarăşi ar trebui să nu mai fie vorbe, să fie fapte: cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi, bineînţeles, toţi după aceea vom fi de acord. Toţi vrem să creştem veniturile, toţi vrem să creştem pensiile, sunt mai multe discuţii, dar acum doar discutăm politic. Nu, concret... eu când am avut nevoie să merg la Bruxelles să renegociez lucruri pentru PNRR, anul trecut m-am urcat în avion şi am plecat la Bruxelles. Aşa se fac lucrurile. Mergi acolo, vii înapoi cu decizia şi apoi o discutăm", a explicat Cîţu.
El a adăugat că "doar stând de vorbă uităm că avem două jaloane importante care vin la Ministerul Muncii acum la 31 martie".
"Unul este despre legea salarizării, trebuie să avem un impact al legii salarizării pe care o avem în acest moment, dar şi un impact sau o evaluare, un impact al viitoarei legi a salarizării, deci ăsta este un jalon, avem un jalon pe pilonul II de pensii care trebuie făcut la 31 martie, şi aş vrea să discutăm mai mult despre locuri de muncă în România, cum creăm locuri de muncă, şi astea sunt politici care vin de la Ministerul Muncii", a detaliat Cîţu.
Întrebat dacă 9,4% din PIB pentru pensii este suficient, Cîţu a spus: "Depinde din ce PIB discutăm. 9,4 din PIB-ul de acum doi ani poate că nu era suficient. 9,4 din PIB-ul pe care noi l-am crescut anul trecut este suficient pentru că anul trecut am plătit doar 8 aproape, nici 8%, şi au crescut pensiile (...) De ce să menţinem PIB-ul? Cum să menţinem PIB-ul? Nu, creşte PIB-ul, de asta suntem la guvernare, să creştem PIB-ul, nu să menţinem. S-a putut anul trecut să depăşim creşterea economică estimată, eu aş vedea şi anul acesta toate premisele să depăşim. Repet, orice ... anul acesta o scădere a estimărilor de PIB eu aş lua-o ca o neîndeplinire a actului de guvernare, deci trebuie să fim mai ambiţioşi".
Referitor la creşterea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Cîţu a menţionat că este un proiect de lege aprobat anul trecut de Guvern şi trimis în Parlament şi este discutat.
"Nu ne-am schimbat opinia. Dacă nu susţine (PSD - n.r.), atunci vom vedea, îl vom duce în coaliţie", a punctat Cîţu.