Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Majorarea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensie-salariu, cerinţele PNL în coaliţia de guvernare

Încă un subiect arzător ajunge astăzi pe masa coaliţiei. PNL îşi doreşte interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu, precum şi majorarea vârstei de pensionare. Conform informaţiilor Observator, PNL îşi doreşte ca aceste măsuri să fie adoptate în această sesiune parlamentară.

de Redactia Observator

la 01.02.2022 , 14:18

Pensionari cu mască de protecţie într-un supermarket PNL vrea majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani - Hepta

Conducerea PNL a discutat în şedinţa de marţi despre mai multe măsuri pe care vor să le prezinte în cadrul coaliţiei, partidele aflate la guvernare urmând să se reunească de la ora 18:00 pentru a discuta priorităţile sesiunii legislative care a început astăzi.

Conform informaţiilor Observator, liderii PNL au discutat despre proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul, dar şi despre posibilitatea de a majora vârsta de pensionare la 70 de ani.

Dacă ar exista un consens în coaliţie, ar urma ca acest proiect să fie asumat de Guvern, în Parlament, pentru a nu fi atacat la CCR. 

Articolul continuă după reclamă

Ce prevede proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat 

Pe acelaşi subiect

Referitor la creşterea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Florin Cîţu a menţionat că este un proiect de lege aprobat anul trecut de Guvern şi trimis în Parlament şi este discutat.

”Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea”, arată proiectul de lege în forma adoptată de Guvernul Cîţu în vara anului 2021.

Iniţiativa legislativă aduce o serie de reglementări şi pentru femeile care ocupă funcţii publice. ”La data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru femeile care ocupă funcţii publice şi care îşi exercită opţiunea în scris pentru continuarea raportului de serviciu, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, a pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare”, precizează proiectul de lege. În plus, conform sursei amintite, ”vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare- dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, cu posibilitatea continuării activităţii, la cerere, în condiţiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

Priorităţile legislative ale PNL în această sesiune parlamentară

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a anunţat că printre priorităţile legilslative ale PNL în această sesiune parlamentară se numără desfiinţarea SIIJ, revizuirea şi corectarea legilor justiţiei, corectarea celebrei OUG 114 din perioda Dragnea legată de exploatarea offshore la Marea Neagră modificarea legislaţiei privind achiziţionarea terenurilor agricole şi certificatul verde, în urma discuţiilor cu partenerii de coaliţie.

„Cea de-a doua parte a şedinţei a fost legată de agenda parlamentară a PNL, proiecte legislative care se află în dezbatere în acest moment sau care vor fi iniţiate şi susţinute de PNL. Am asumat conducerea Guvernului şi în mod evident că mare parte a acestor iniţiative parlamentare ţin şi de interesul guvernării. De asta, tot ceea ce definim noi liberalii ca fiind reforme, investiţii, implementarea PNRR, trebuie să fie în mod obligatoriu dublate şi susţinute legislativ de lucrurile pe care le veţi găsi în agenda noastră parlamentară. Foarte probabil ca în această sesiune volumul discuţiilor legate de PNRR să crească şi e un lucru care, evident, va ţine şi de chestiunea pensiilor şi de chestiunea sistemului bugetar, de exemplu de salarizare. Avem un termen 31 martie până la care trebuie să ieşim şi MFP e avizat de chestiunea aceasta. Avem un aspect foarte important şi un angajament pe care trebuie să îl onorăm – desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, adică legea pentru desfiinţarea SIIJ care trebuie finalizată şi adoptată până în luna martie. Avem pe agenda noastră parlamentară modificări legislative care să deblocheze investiţiile din zona Mării Negre privind problemele pe care le avem în zona energiei. Putem debloca aceste chestiuni în momentul în care vom face modificări la celebra OUG Dragnea 114/2018 care a blocat exploatarea offshore de gaze la Marea Neagră”, a declarat Ionuţ Stroe, marţi la Parlament. 

Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare

O altă discuţie din coaliţie ar urma să vizeze proiectul privind formularul electronic care trebuie completat la intrarea în ţară (PLF) şi modalitatea de a îmbunătăţi acest proiect, pentru a nu se mai ajunge la amenzile care au fost primite de mulţi români, deşi completaseră acest formular. 

Coaliţia de guvernare are şi alte subiecte fierbinţi pe masă. PSD propune plafonarea preţurilor la alimentele de bază, pe modelul Ungariei, iar UDMR se pregăteşte să prezinte proiectul privind eliminarea centralelor de apartament în blocurile noi. Sunt neînţelegeri şi pe seama renegocierii PNRR, dar şi în privinţa aplicării pe plan intern a normei europene privind valabilitatea certificatului verde.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, despre intenţia de a introduce TVA zero la alimente, în contextul creşterilor de preţuri, că alte ţări europene au luat alte măsuri, şi anume au plafonat preţurile la alimentele de bază, ceea ce este mult mai bine, el menţionând că deja TVA-ul în România este scăzut la alimente.

O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonat preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD, la sediul partidului. 

Senatorul PSD Radu Oprea, purtător de cuvânt al partidului, a declarat la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional că plafonarea preţurilor "este un subiect în discuție astăzi la nivelul Ministerului Agriculturii și Ministerului Finanțelor Publice". El a menţionat că variantele propuse pentru România vor fi făcute publice de miniştrii de resort.

PSD vrea reglementarea pieţei energetice la 6-9 luni

"Noi ne-am exprimat poziția foarte clar. Ne dorim ca acele prevederi din legislația românească și europeană în acest moment care spun că șase luni de zile poate fi reglementată piața și apoi din trei în trei luni de zile și am și dat exemplul Franței, care a reușit o negociere de un an de zile, să se întâmple și în România, astfel încât să avem acel termen, dacă vreți, ca pentru fondul de modernizare să avem în sfârșit după doi ani de zile ghidurile, astfel încât să avem și capacități noi de producție.

Dacă nu se întâmplă anumite lucruri foarte clare ca măsură structurală, nu vor fi schimbări foarte mari pe piața energiei", a mai spus Radu Oprea.

În replică, Florin Cîţu a declarat că el nu este de acord cu această variantă vehiculată. "Nu pot să fiu de acord cu ceea ce apare în presă, să vedem ce variantă o să agreem în Coaliție și apoi o vom prezenta public. Eu vreau să nu mai aruncăm scenarii prin presă.

Cea mai bună variantă este cea care rezolvă problema facturilor pe termen scurt și cea pe termen lung, care duce la o piață funcțională a energiei și securitatea energetică a României", a declarat liderul PNL.

Tot în cadrul coaliţiei, UDMR urmează să prezinte proiectul privind eliminarea centralelor de apartament în blocurile noi.

Dispută pe seama renegocierii PNRR

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, despre cele două miliarde de euro pe care România le va pierde din PNRR, că toate statele au aceste ajustări şi că ţara noastră este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR, notează news.ro.

Despre cele 2 miliarde pe care România le pierde din finanţarea prin PNRR, liderul liberal a spus că ”este un scenariu care a fost luat în calcul şi că în toate statele se fac aceste ajustări”. ”România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”, a explicat Cîţu.

Preşedintele PNL a fost întrebat şi cum se poate face acea optimizare a PNRR, despre care vorbea preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. ”În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”, a răspuns liderul PNL.

Purtărtorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a declarat, luni, după şedinţa Consiliului Naţional al PSD, că partidul îi cere ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR. "Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare", a arătat senatorul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri politice » Majorarea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensie-salariu, cerinţele PNL în coaliţia de guvernare