Antena Meniu Search
x

Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază

Coaliţia de guvernare are mai multe subiecte fierbinţi pe masă. PSD propune plafonarea preţurilor la alimentele de bază, pe modelul Ungariei, iar UDMR se pregăteşte să prezinte proiectul privind eliminarea centralelor de apartament în blocurile noi. Sunt neînţelegeri şi pe seama renegocierii PNRR, dar şi în privinţa aplicării pe plan intern a normei europene privind valabilitatea certificatului verde.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 31.01.2022, 19:02

Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază
Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază - Marcel Ciolacu - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD propune în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare plafonarea preţurilor la alimentele de bază, pe modelul Ungariei.

Guvernul Ungariei a anunţat săptămâna trecută că, în contextul recentei creşteri a inflaţiei, se vor fixa preţurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul din octombrie 2021. Măsura vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, muşchiul de porc, pieptul de pui şi laptele cu 2,8% de grăsime, a explicat prim-ministrul Viktor Orban.

În urma acestui anunţ, Lidl Ungaria a anunţat că va raţionaliza vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă dulată, ca o măsură de protecţie împotriva celor care ar putea cumpăra masiv respectivele produse pentru a le vinde odată ce se renunţă la plafonare.

TVA zero sau plafonarea preţurilor la alimentele de bază?

Pe acelaşi subiect

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, despre intenţia de a introduce TVA zero la alimente, în contextul creşterilor de preţuri, că alte ţări europene au luat alte măsuri, şi anume au plafonat preţurile la alimentele de bază, ceea ce este mult mai bine, el menţionând că deja TVA-ul în România este scăzut la alimente.

O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonat preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD, la sediul partidului. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Senatorul PSD Radu Oprea, purtător de cuvânt al partidului, a declarat la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional că plafonarea preţurilor "este un subiect în discuție astăzi la nivelul Ministerului Agriculturii și Ministerului Finanțelor Publice". El a menţionat că variantele propuse pentru România vor fi făcute publice de miniştrii de resort.

PSD vrea reglementarea pieţei energetice la 6-9 luni

"Noi ne-am exprimat poziția foarte clar. Ne dorim ca acele prevederi din legislația românească și europeană în acest moment care spun că șase luni de zile poate fi reglementată piața și apoi din trei în trei luni de zile și am și dat exemplul Franței, care a reușit o negociere de un an de zile, să se întâmple și în România, astfel încât să avem acel termen, dacă vreți, ca pentru fondul de modernizare să avem în sfârșit după doi ani de zile ghidurile, astfel încât să avem și capacități noi de producție.

Dacă nu se întâmplă anumite lucruri foarte clare ca măsură structurală, nu vor fi schimbări foarte mari pe piața energiei", a mai spus Radu Oprea.

În replică, Florin Cîţu a declarat că el nu este de acord cu această variantă vehiculată. "Nu pot să fiu de acord cu ceea ce apare în presă, să vedem ce variantă o să agreem în Coaliție și apoi o vom prezenta public. Eu vreau să nu mai aruncăm scenarii prin presă.

Cea mai bună variantă este cea care rezolvă problema facturilor pe termen scurt și cea pe termen lung, care duce la o piață funcțională a energiei și securitatea energetică a României", a declarat liderul PNL.

Tot în cadrul coaliţiei, UDMR urmează să prezinte proiectul privind eliminarea centralelor de apartament în blocurile noi.

Dispută pe seama renegocierii PNRR

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, despre cele două miliarde de euro pe care România le va pierde din PNRR, că toate statele au aceste ajustări şi că ţara noastră este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR, notează news.ro.

Despre cele 2 miliarde pe care România le pierde din finanţarea prin PNRR, liderul liberal a spus că ”este un scenariu care a fost luat în calcul şi că în toate statele se fac aceste ajustări”. ”România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”, a explicat Cîţu.

Preşedintele PNL a fost întrebat şi cum se poate face acea optimizare a PNRR, despre care vorbea preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. ”În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”, a răspuns liderul PNL.

Purtărtorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a declarat, luni, după şedinţa Consiliului Naţional al PSD, că partidul îi cere ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR. "Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare", a arătat senatorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Temele aflate pe masa coaliţiei de guvernare. PSD vrea plafonarea preţurilor la alimentele de bază