UDMR a primit ministerele cu cei mai mulţi bani: "E enorm de mult ce au luat ei". PNL, marele perdant: cum s-au împărţit portofoliile în noul Guvern
Partidele pro-europene s-au înţeles. Vor forma o coaliţie majoritară în Parlament. Marcel Ciolacu va fi propus ca premier, iar PSD, PNL şi UDMR vor avea un candiat comun la preşedinţie, cel mai probabil Crin Antonescu. Acordul a venit după o zi plină de negocieri, întâlniri şi consultări. Surprizele vin însă de la împărţirea ministerelor. Liberalii primesc 6 în loc de 5 ministere, însă nu dintre cele pe care le doreau. Iar UDMR rămâne cu două portofolii, dar extrem de importante: Dezvoltarea şi Finanţele.
De Redactia Observator la 23.12.2024, 07:53"În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. După o zi lungă de negocieri, PSD, PNL,UDMR şi minorităţile au ajuns la o înţelegere. A contribuit decisiv şi întâlnirea scurtă, la obiect şi cordială cu şeful statului. Doar că la, final, Iohannis nu a dat numele noului premier. Şi i-a trimis, pentru a doua oară în aceeaşi zi, pe liderii partidelor la discuţii. "Aceste negocieri continuă şi astăzi (n.red. ieri, 22 decembrie) şi sunt optimist că imediat după votarea preşedinţilor celor două Camere, să fiu în sitaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru", a declarat Klaus Iohannis.
Cum s-au împărţiti ministerele:
PSD
- Ministerul Muncii - Simona Bucura-Oprescu
- Ministerul Agriculturii - Florin Ionuţ Barbu
- Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu
- Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila
- MAPN - Angel Tîlvăr
- Ministerul Economiei şi Digitalizării - Bogdan Ivan
- Ministerul Culturii - Natalia Intotero
- Surse: Numele vehiculate de miniştri. PNL nu a primit niciun minister din cele dorite. UDMR a câştigat două de top
- Surse: Cum şi-au împărţit partidele ministerele. PNL s-a ales cu Fondurile UE, UDMR cu Dezvoltarea şi...
- Cine sunt marii câştigători şi marii pierzători ai negocierilor de la Vila Lac? Crin Antonescu, candidatul comun...
PNL
- Ministerul de Externe - Emil Hurezeanu
- MAI - Cătălin Predoiu
- Ministerul Energiei - Sebastian Burduja
- Ministerul Mediului - Mircea Fechet
- Ministerul Educației - Daniel David *
- MIPE - Marcel Boloş
UDMR
- Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila
- Ministerul Finanţelor - Tanczos Barna
- Ministerul Justiţiei: tehnocrat suţinut de PSD/PNL
De la Cotroceni, liderii coaliţiei pro-europene au plecat la Vila Lac, pentru a face împărţeala ministerelor. Presiunea liberalilor pentru a obţine ministerul Dezvoltării a fost în zadar. PNL ar fi cerut şi Ministerul Transporurilor, dar PSD nu a fost dispus să-l cedeze. În aceste condiţii, schema guvernamentală s-a schimbat. Liberalii vor avea 6 ministere în loc de 5, cum se stabilise iniţial. Iar UDMR rămâne cu două, însă dintre cele mai importante Dezvoltarea şi Finanţele, spun surse Observator.
"Este enorm de mult ceea ce ia UDMR, dacă obţine şi Ministerul de Finanţe. UDMR are potenţial de negociere. Altfel spus, fără UDMR nu se poate realiza niciun fel de majoritate guvernamentală", a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic. La discuţii, s-au stabilit şi liderii celor două camere ale Parlamentului. Şefia Senatului ar urma să-i revină liberalului Ilie Bolojan. Iar cea a Camerei Deputaţilor merge la social-democratul Ciprian Şerban. Trei ore au durat negocierile de la Vila Lac. Atât PSD cât şi PNL au convocat din nou şedinţe de partid, aseară. "Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliţie de principiu. Sperăm că noul Guvern care se va forma va gestiona cu chibzuinţă pentru o bună guvernare în aşa fel încât să putem să intrăm cu echilibrele financiare în regulă în noul an şi să luăm măsuri pentru un stat mai eficient pentru reforme, dar şi pentru continuarea dezvoltării ţării noastre", a declarat Ilie Bolojan, preşedinte PNL.
O altă victorie este faptul că PSD, PNL şi UDMR vor avea un candidat unic la preşedinţie. Surse Observator spun că ar fi vorba de Crin Antonescu. Condiţia este ca acesta să păstreze în funcţie premierul, dacă va câştiga alegerile. "Cred că este o variantă bună, are multă experienţă politică, este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai performanţi oameni politici", a declarat Gabriela Firea, europarlamentar PSD. Fostul preşedinte al PNL este creditat cu puterea de a aduna voturi şi din partea electoratului liberal şi din partea celui social-democrat, dat fiind că a fost unul dintre fondatorii Uniunii Social-Liberale, în 2011. "Dacă cumva s-au făcut măsurători şi acest candidat, Crin Antonescu, are un potenţial mare de creştere, sunt de acord. Dar noi lucrăm profesionist, am avut focus-groupuri, am măsurat în fiecare zi candidaţi şi tocmai de aceea am şi ajuns în turul al doilea", a declarat Elena Lasconi, preşedinte USR.
"Un candidat unic este o mare ofertă care se face extremei drepte. Pentru că dacă ar fi un candidat unic PSD, PNL, UDMR atunci acesta are toate şansele să intre în turul doi. Candidatul, candidata USR va avea mai puţine şanse, pentru că votul util nu va mai funcţiona ca pe 24 noiembrie. Extrema dreaptă va avea candidat în turul al doilea. Ceea ce va legitima discursul extremei drepte. Care va fi în continuare exploziv, anarhist şi foarte critic", a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.
La consultările de la Cotroceni au fost chemate şi celelalte partide parlamentare. Discuţiile cu USR s-au purtat într-o atmosferă glacială. "Am fost să îi trasmitem lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Şi că trebuie să-şi dea demisia. A fost o întâlnire scurtă, de până în trei minute", a declarat Elena Lasconi, preşedintele USR. AUR, S.O.S. şi POT au refuzat să participe la consultări.