Iată o listă cu termeni din dicționarul bucătăriei ca să înțelegi mai ușor rețetele
De câte ori ți s-a întâmplat să citești o rețetă pentru un preparat pe Internet și să dai peste termeni pe care nu prea îi înțelegi? Dacă lista de ingrediente nu ar trebui să îți dea bătăi de cap, oricât de gospodină ai fi tot ai întâmpinat, la un moment dat, probleme în a înțelege ce înseamnă să fezandezi carnea, ori să prepari o vinegretă.
De Redactia Observator la 01.10.2021, 12:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Iată o listă utilă cu termeni din dicționarul bucătăriei, ca să înțelegi mai ușor rețetele: A confia – a prelucra fructele cu zahăr pentru conservare.
A fezanda - a ține carnea la rece, pentru frăgezire.
A glasa - a acoperi o prăjitura, un fruct, cu o glazură care îi dă lustru.
A marina - a ţine diferite cărnuri în baiţ, adică o compoziție lichidă pregătită din legume, condimente, vin, lămâie sau oțet.
A sota - a pregăti diferite preparate în puţină grăsime, fără să se rumenească.
A taia în stilul julienne - a tăia legumele proaspete în fâşii foarte subţiri/ fideluță.
A trampa - în însiropa, a îmbiba o prăjitură/tort cu un lichid (sirop).
Al dente – termen italienesc care desemnează o modalitate de fierbere a pastelor ce presupune ca ele să rămână ușor tari.
Al forno – în italiană ”la cuptor”
Agar-agar – substanță gelatinoasă extrasă din alge comestibile care se folosește ca gelifiant pentru supe, creme sau sosuri.
Aparel – o cremă fină, scăzută la foc mic, compusă din ouă, lapte, zahăr, unt și arome.
Bain-marie - o procedură care presupune un vas cu apa fierbinte, nu clocotită, peste care se va așeza un alt vas cu oua, creme etc. Al doilea vas nu trebuie să atingă apa.
Bechamel – sos alb preparat din lapte, făină, unt și nucșoară.
Fondant – pastă albă, moale și omogenă, din sirop de zahăr, colorant și arome, folosită în bombonerie și cofetărie, drept glazură pentru prăjituri
Jigou – pulpa de oaie, de miel, de berbec sau de căprioara, pregătiă pentru friptură.
Macerare - a ține pentru un timp îndelungat un aliment (plante, în special flori) într-un solvent, la rece, pentru a dizolva părțile solubile.
Oţet balsamic – oţet preparat din mustul de struguri albi sau din strugurii albaștri de Italia.
Ragut – denumire generală pentru un preparat din carne sau legume tăiate cuburi, rumenite sau nu, și pudrate cu făină și fierte într-un lichid cu condimente. Se folosesc drept garnitură la paste, de exemplu.
Sufleu – preparat culinar copt la cuptor din legume, carne, brânzeturi amestecate cu sos alb și cu ouă.
Șpriț – o formă conică din plastic sau din tablă de inox care are la capăt o deschizătură mică cu diferite crestături. Se folosește pentru ornarea sau pentru decorarea prăjiturilor.
Terină – pateu copt într-un vas special cu capac, servit rece, feliat.
Vinegreta - sos pentru salata preparat cu oțet, ulei, sare și alte condimente.
Vrăbioara - bucată de carne de vită din regiunea şalelor, care se prepară de obicei la grătar. Friptura de vrăbioară este suculentă şi foarte fragedă.
Wok – Vas pentru gătit specific bucătăriei asiatice. De fapt este o tigaie adâncă, ce se lărgește de la bază spre gură, care favorizează încălzirea rapidă și uniformă a uleiului. Are mânere de lemn sau metalice.
Dacă ți-am deschis apetitul cu o așa listă de termeni din dicționarul bucătăriei, descarcă aplicația eatZZ și fă o comandă de la unul dintre restaurantele partenere ca să savurezi apoi în tihnă preparate 100% gustoase și pline de vitamine pentru o zi de succes. Acum știi deja mai multe despre cum au fost gătite mâncărurile comandate de pe eatZZ!