15.000 de lei de la stat pentru 10.000 de români, din 2023. Cine vor fi beneficiarii noului program național
Ţară, ţară, vrem copii! Altfel, România riscă să devină "un sat" mai mare, cu 8 milioane de oameni, arată studiile internaţionale. Infertilitatea şi natalitatea scăzută au devenit problemă de sănătate publică - 1 din 5 cupluri nu poate avea copii. Aşa că, Guvernul sprijină familiile cu bani- 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro. Pentru prima dată, programul este naţional!
De Florentina Lazăr la 22.11.2022, 20:13România îmbătrâneşte, şi îmbătrâneşte prea repede. Din anii 90 şi până acum, ţara noastră a pierdut 4 milioane de locuitori. Numărul nou-născuţilor a scăzut de la an la an. 112 mii de copii s-au născut în 2022.
Program național pentru fertilizarea in vitro
Andreas Vythoulkas, medic: Să ai un copil nu e un moft, tot mai mult auzim de cupluri care au probleme de infertilitate. Unul dintre motivele principale este că femeile amână tot mai mult să aibă un copil, al doilea, din punct de vedere al infetilității masculine, tot din cauza carierei, a muncii, stresul devine tot mai mare.
Pe lângă problema infertilităţii, sociologii identifică şi altele: migraţia sau faptul că multe cupluri pun pe primul loc cariera.
Dan Petre, sociolog: România urmează un trend specific ţărilor dezvoltate şi în principal ţărilor din Europa. Migraţia, au plecat foarte mulţi oameni din România, forţă de muncă activă, aflată şi în perioada de fertilitate, iar aceşti copii nasc copii în ţările ţintă.
De amploarea fenomenului şi-au dat seama şi politicienii care ne conduc.
Marcel Ciolacu: S-au schimbat prioritățile tinerilor întâi își doresc să își întemeieze o carieră, pe urmă doresc o familie și cam pe ultimul plan vin să aibă copii.
Nicolae Ciucă: Este răspunderea noastră astfel încât să putem să asigurăm condițiile necesare pentru ca cuplurile, ca persoanele singure să poată să aiba acces către aceste facilități prin care să asigurăm creșterea natalității.
Valentin Alexandrescu, INS: Rata de fertilitate a României este sub acel 2.1 la mie care este rata pentru asigurarea unei stabilităţi a generaţiilor.
România rămăsese singura ţară din Europa care nu sprijinea cuplurile cu probleme de fertilitate
Nicoleta Cristea Brunel, SOS Infertilitate: Infertilitatea afectează un cuplu de vârsta fertilă din 5, adică, practic oricine are în jur cupluri afectate de infertilitate. Infertilitatea poate fi învinsă și printr-un simplu tratament medicamentos.
Tratamentul costă.
Monica Corbeanu: Am reușit la a patra fertilizare in vitro după 2 eșecuri și finanțe 0 și datorii la bănci.
Monica, timp de 7 ani, a încercat să aibă un copil. A reuşit acum 3 ani.
Monica Corbeanu: A fost gura mea de aer pentru că nu mai aveam bani, aveam doar dorința. M- a ajutat psihic să știu că am un ajutor financiar că pot încerca această procedură încă o dată.
Guvernul va aloca aceste fonduri pentru 2.500 de cupluri din toată ţara.
Gabriela Firea: Vor fi acceptate 3 proceduri pe an, suma decontată fiind de 15 mii lei, circa 3 mii de euro, în 2 tranșe. Un voucher de tratament și unul pentru procedura în sine de 10 mii de lei.
Înscrierile se vor face online, pe adresa de mail a ministerului familiei, începând cu 5 decembrie, iar în cel mult 30 de zile dosarul va fi analizat. De anul viitor, 10 mii de cupluri vor primi bani de la stat pentru fertilizare in vitro.