Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă
Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.
De Andreea Petrescu la 20.09.2022, 19:13"Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!" Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă.
Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi
Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. "Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!", spune un părinte.
Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la "Marie Curie", medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. "Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive", arată Andreea Petrescu, reporter Observator.
- Val de pneumonii în spitalele de copii. Medic pediatru la "Victor Gomoiu": "Ne confruntăm cu o patologie absolut...
- Femeie din Iași diagosticată cu virusul West Nile, după ce a picat din picioare în timp ce muncea
- Bolnavii ar putea scăpa în curând de cozile din cabinetele medicale. Temerea doctorilor privind telemedicina: "Se...
Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. "Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme". Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. "Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome", mărturiseşte ea. "Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie", adaugă sora Valentinei.
"Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice", a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. "Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală", spune un părinte.
Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă
Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. "În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă", avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. "Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă", spune Beatrice Mahler, pneumolog.
Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză
Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. "Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe", recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru.
Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.