Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bolnavii ar putea scăpa în curând de cozile din cabinetele medicale. Temerea doctorilor privind telemedicina: "Se poate ajunge foarte repede la malpraxis"

La stat ca la privat. Bolnavii ar putea scăpa în curând de chinul cozilor la cabinetul medicului şi ar putea primi tratament şi reţetă online. Medicii contestă proiectul care a trecut de Guvern, se tem că pot pune diagnostice greşite la distanţă şi vor fi acuzaţi de malpraxis.

de Andreea Petrescu

la 15.09.2022 , 20:56

Cozile ar putea dispărea din faţa cabinetelor medicale, pentru că bolnavii vor putea discuta cu medicul de acasă, online. Într-un cabinet, medicul care are numai pacienţi în vârstă aplică deja metoda. Din 300 de bolnavi, 100 îi consultă la distanţă.

Alice Petrescu, medic geriatrie: Prin telemedicină doar consultaţia poate fi oferită, aş mai putea face evaluarea cognitivă. Există un aşa numit test de evaluare a memoriei recente. Îl fac dar nu este şi decontat de casă. Pe perioada pandemiei a fost ideal, am putut să-i urmăresc şi să nu întrerupă tratamentul. Prin consultaţie pui în general diagnostice pe cronic, cu ajutorul aparţinătorului că poate să ia tensiunea, poate să ia pulsul, tu poţi spvezi vizual cum se mişcă, cum vorbeşte, ce acuză.

Medicii sunt de părere că e nevoie de clarificări din partea Minsiterului Sănătăţii, pentru a nu se ajunge la erori medicale

Vezi și

Sunt desigur şi consultaţii care nu poti fi ţinute online şi pentru care bolnavii vor trebui în continuare să vină la medic. Medicii spun că hotărârea de Guvern e ambiguă şi cred că e nevoie de clarificări din partea Minsiterului Sănătăţii pentru a nu se ajunge la erori medicale.

Pe acelaşi subiect

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Şi aici Hotărârea de Guvern are lacune pentru că permite firecărui furnizor să se organizeze cum vrea, unii probabil vor alege varianta telefonică, alţii prin vodeo consultaţii, alţii pe chat. Se poate ajunge foarte repede la malpraxis pentru că îţi lipsesc toate celelalte simţuri pe care le foloseşti ca doctor într-o consultaţie faţă în faţă, te bazezi doar pe ceea ce îţi spune pacientul şi dacă e o consultaţie video, pe ceea ce vezi prin cameră.

Mihaela Tănase, purt de cuv CNAS: Teleconsultaţia va consta în servicii de diagnosticare, evaluare a unor investigaţii, monitorizare, stabilirea unei scheme de tratament şi indicare a unor modalităţi de prevenire a îmbolnăvirilor / 25.11 Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor stabili acele segmente în care pot fi acordate în cadrul fiecărei specialităţi, acest tip de consultaţie.

Sunt multe clinici private care au implementat deja sisteme de telemedicină. Decizia de consultaţie la distanţă aparţine exclusiv medicului iar pacientul poate refuza. Reprezentanţii CNAS susţin că noul sistem ar pute fi funcţional cel mai devreme anul viitor, odată cu semnarea noului contract cadru.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Bolnavii ar putea scăpa în curând de cozile din cabinetele medicale. Temerea doctorilor privind telemedicina: "Se poate ajunge foarte repede la malpraxis"