Cadrele medicale reacţionează vehement după proiectul cu vaccinarea obligatorie sau testarea pe banii lor: ''Nu vreau să mă vaccinez şi nu vreau să mă testez''
O avalanşă de reproşuri şi indignare. Asta a stârnit propunerea Ministerului Sănătăţii de a mai lucra in spitale doar cei vaccinati ori testati pe banii lor. Incredibil, dar cei mai vehemenţi dintre contestatari sunt chiar cei care lucrează pe secţiile COVID şi văd în fiecare zi bolnavi care se chinuie şi mor din cauza virusului.
De Bianca Iacob la 28.09.2021, 19:34Decizia Ministerului Sănătăţii de a obliga personalul medical să se vaccineze ori să se testeze pe banii lor o dată la trei zile i-a revoltat pe cei vizaţi.
Adrian Văduva, medic: Sunt împotriva obligativităţii vaccinării. Nu mi se pare corect să te testezi pe banii tăi.
Se teme că afecţiunile pe care le are i-ar pune viaţa în pericol dacă s-ar imuniza.
Adrian Văduva, medic: Sunt hipertensiv, am avut problema cu fibrilaţia atrială.
- ''Mă doare în capul pieptului ca şi cum ceva s-a rupt.'' Modelul Alina Puşcău, în lacrimi după ce s-a infectat...
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 28 septembrie 2021. 20.387 de persoane s-au vaccinat cu doza 3 în...
- Fumătorii sunt cu până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19
Attila Cseke, ministrul interimar al Sănătăţii: Eu cred că toţi cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, cred în ştiinţă medicală. Că doar nu facem medicină prin punerea mâinii pe pacient. Este absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat.
Laura este asistent medical pe secţia de chirurgie a spitalului Gura Humorului din Suceava. Lucrează de mai bine de 25 de ani în sistem. De la începutul pandemiei munceşte pe secţia COVID. Vede zi de zi oameni care-şi dau ultima suflare din cauza maladiei care a îngenuncheat lumea, însă refuzul de a se vaccina rămâne categoric.
Muler Laura Cristina, asistent medical: Îmi voi pierde locul de muncă pentru că eu nu vreau să mă vaccinez şi eu nu vreau să mă testez.
Spune că ar fi trecut prin boală, deşi testele i-au ieşit de fiecare dată negative.
Muler Laura Cristina, asistent medical: Anticorpii au ieşit la cote mari, deci eu practic am fost bolnavă de covid.
Aşa că nu se vaccinează, mai ales că nu e singura din spitalul în care lucrează care a ales să nu se imunizeze. De altfel, întreg judeţul Suceava e la coada procentelor de vaccinare a personalului medical, deşi a fost printre cele mai lovite de pandemie.
Gabriela Băncilă, DSP Suceava: În jur de 30% este gradul de vaccinare pe judeţ.
Alexandru Calancea, manager al Spitalului Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava: Este cel mai intens dintre toate cele 3 valuri. Nu avem un sistem medical performant. Sunt multe deficienţe, sunt multe probleme.
Profesorii ar putea fi următorii obligaţi să se vaccineze
Următorii pe lista celor care ar putea fi obligaţi să se vaccineze sunt profesorii. Până atunci, doar li se recomandă călduros.
Dorel Paraschiv, prof. univ. ASE: Cei care nu doresc, nu îi putem forţa... Nu le putem impune acest lucru.
Reporter: Deci nu vaccinare obligatorie?
Dorel Paraschiv, prof. univ. ASE: Le recomandam, le recomandam..
Sunt trei mari motive pentru care românii refuză să se vaccineze. Românii nu au încredere în sistemul medical, nivelul de educaţie este scăzut, iar oamenii nu înţeleg de multe ori riscurile la care se expun. Mai mult, specialiştii spun că cifrele deceselor, de multe ori golite de emoţie, nu au impact pentru cetăţeni.
Avertismentele specialiştilor sunt clare: dacă nu va creşte rata de vaccinare în rândul populaţiei, vom avea un număr uriaş de infectări şi în spitale o situaţie la fel de dramatică ca în Lombardia, Italia, în primul val.