Când va lua sfârșit pandemia de Covid-19. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor: ”Nu e cazul să fim optimişti pentru 2022”
Cea mai importantă întrebare pentru 2022 în sectorul de sănătate rămâne cea legată de evoluţia pandemiei de coronavirus, după ce anul acesta a fost marcat de un val 4 de Covid extrem de agresiv, cu mii de cazuri de noi îmbolnăviri şi sute de decese înregistrate zilnic.
De Redactia Observator la 30.12.2021, 15:18Întreaga Europă se confruntă cu o creştere record a infecţiilor zilnice cu Covid 19, majoritatea ţărilor au început să impună restricţii pentru prevenirea limitării răspândirii tulpinei Omicron. În Franţa au fost peste 200.000 de cazuri noi de coronavirus miercuri, iar în Spania, pentru prima dată, peste 100.000 de noi cazuri într-o zi, potrivit ultimelor date.
Iată ce cred trei specialiști români în domeniul sănătății despre când se va încheia pandemia de coronavirus.
Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor
„Ne dorim să avem un an mai bun, dar cu siguranţă urmează valul 5 cu varianta Omicron. Nu ştim care va fi nivelul de agresivitate al acestui val nou, ce va urma, este greu de preconizat câţi pacienţI vor ajunge în spitale şi pe ATI, dar clar nu este cazul să fim optimişti pentru 2022. Din ce vedem acum în vestul Europei populaţia este vulnerabilă, este o certitudine că urmează şi la noi valul cu Omicron, la rata de răspândire pe care o vedem”, a spus pentru Ziarul Financiar Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, citat de Mediafax.
- Nicolae Ciucă: "90% dintre medicii de familie sunt vaccinaţi, este cel mai elocvent exemplu de încredere în...
- Rafila susţine că în România nivelul de vaccinare este de 50%: "Probabil că suntem aproape 10 milioane care am...
- Bilanț coronavirus în România, 30 decembrie. Numărul cazurilor, în creștere față de ziua precedentă
„Este greu de anticipat ce amploare va avea valul 5 la noi, sperăm doar să nu fie de agresivitatea valului 4. Marea dezămăgire este legată de numărul de decese evitabile pe care le-am avut în valul 4. Acum avem 8 milioane de vaccinaţi dar şi persoane imunizate natural, care au trecut prin boală”, a mai spus Coriu.
Şeful Colegiului Medicilor a mai precizat că doza booster (a treia doză) este importantă, „să facă doza booster populaţia vulnerabilă în primul rând dar nu numai, studiile arată că această doză protejează”.
Spitalele publice se pregătesc deja pentru valul 5 al pandemiei de coronavirus. În Capitală rata de incienţă Covid 19 este în creştere faţă de zilele precedente, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică.
Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara
„Ne pregătim de valul 5, este doar o chestiune de săptămâni până vom vedea acest val. Această boală Covid 19 va deveni endemică precum gripa, un virus cu care ne-am obişnuit. Sper doar că fiecare val va scădea în amploare şi intensitate, adică să avem un număr mai mic de cazuri grave şi decese. Vom continua să ne confruntăm cu Covid 19 ca o boală endemică, aşa cum spun specialiştii”, a spus Raul Pătraşcu, manager al spitalului judeţean de urgenţă “Pius Brînzeu” din Timişoara.
„Noi ne pregătim mereu pentru cel mai negru scenariu, deşi sper să nu fie cazul. Să avem suficiente paturi cu oxigen, rezerve de consumabile, stocuri de medicamente, noi facem tot ce ţine de noi”, a mai spus Raul Pătraşcu.
Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Capitală
Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Capitală, spune că speră ca anul viitor să trecem la convieţuirea cu Covid 19, din vara anului 2022 să vedem cazuri izolate. “Suntem pregătiţi pentru valul 5, dar sper ca din vară să trecem la convieţuirea cu Covid 19, adică să se termine pandemia şi să vedem doar cazuri izolate. Să devină endemic, să avem cazuri mai uşoare”, a spus pentru ZF Adrian Marinescu.