Video Cel mai sumbru scenariu luat în calcul de autorități pentru valul 5 - Omicron
Omicron va umple spitalele în ianuarie. Este scenariul sumbru prezentat astăzi de Ministrul Sănătății, care spune că de luna viitoare ne-am putea aștepta la 25.000 de îmbolnăviri pe zi. Autorităţile au stabilit și un plan de măsuri pentru a evita o nouă carantină în valul 5 al pandemiei.
Previziunile pentru valul 5 al pandemiei nu sunt deloc optimiste. Specialiştii în Sănătate spun că într-o lună, ţara noastră va înregistra peste 25.000 de cazuri de COVID pe zi.
Adriana Pistol, director CNSCBT: Avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, tulpină care știm cu toții că are o rată de transmisibilitate mult mai crescută. Este posibil că maximum atins aici în valul anterior să fie atins mult mai repede în situația prezența.
Suprasolicitarea spitalelor e marele pericol în valul 5 - Omicron
Mădălina Iacob, reporter Observator: Avem trei scenarii posibile.
- Mai avem câteva zile până la debutul valului 5 - Omicron. Care este cel mai pesimist scenariu pentru România, în...
- Avertismentul unui medic despre valul 5 - Omicron - şi ce va urma. "Nici nu o să ştim cum ne cheamă, va fi haos"
- Vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, “cu 25.000 de cazuri pe zi sau mai multe”, estimează INSP
Primul scenariu și cel mai optimist, să spunem, estimează că numărul de îmbolnăviri va creşte cu 10 la sută in fiecare zi.
Al doilea scenariu pleacă de la o rata de creşte a cazurilor de 6 la sută pe zi, dar cu mai mulţi pacienţi care au nevoie de spitalizare, peste 20 la sută.
Al treilea scenariu şi cel mai sumbru ia în calcul că unul din opt bolnavi va ajunge în ATI.
Daca se va petrece ce e mai rau, într-o lună vor fi ocupate 25.000 de paturi de spital, iar 1.500 numai la terapie intensivă.
Ministrul Sănătății susține că oricare dintre aceste scenarii ar putea fi evitat dacă certificatul verde COVID va fi introdus rapid în ţara noastră.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Dorim să evităm un lockdown, care ar afecta viață economică a țării, dorim să evităm închiderea școlilor și ceea ce ne preocupă cel mai mult este vorba despre un număr cât mai mic de decese.
Risc de blocare a economiei, dacă se ajunge la infectări în masă
Infectarea în masă poate duce la blocarea economiei, pentru că foarte mulţi oameni vor lipsi de la muncă. Tocmai de aceea, perioada de carantină nu va mai fi de două săptămâni ci doar de 10 zile.
Şi o schimbare înaintea valului 5: testarea simptomaticilor se va face în cabinetele medicilor de familie.
Valerie Herdea, medic de familie: Va fi gratuită pentru pacient acolo unde pacientul are simptome și pentru contacți. Pentru medicul de familie, că să fim foartre cinstiți, este o încărcătură foarte mare, pune câteva probleme practice, în primul rând de resursă umană.
Pacienţii cu forme medii ale bolii vor fi trataţi în ambulatoriu în centre nou înființate în fiecare județ. Principala recomandare a autorităților pentru români rămîne vaccinarea. De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să se testeze la primele simtome şi să nu se trateze cu antibiotice sau antivirale înainte de a discuta cu medicul de familie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰