Cât de bună este hamsia pentru sănătate. O porţie de 100 grame costă în jur de 10 lei, dar face minuni în organism
Hamsia rămâne vedeta vacanţei la mare. Este mai ieftină decât alte preparate şi se găseşte la mai toate terasele cu sau fără pretenţii. La fel şi "fratele său" mai puţin gustos, şprotul - până nu demult o mină de aur pentru comercianţii care obişnuiau să-l vândă la preţ de hamsie. Iată cum facem diferenţa!
De Cristina Niță la 23.08.2024, 19:46Crocante şi savuroase. Aproape că nu există sejur pe litoral fără o porţie zdravănă de hamsii cu usturoi şi mămăligă. Din urmă, vine însă tare şprotul, o alternativă mai ieftină, dar mai puţin gustoasă.
Până nu demult, hamsia era confundată chiar şi de comercianţi. Astăzi, cei doi peşti luptă de la egal la egal, pe tarabe, pentru a ajunge în farfuriile turiştilor. "Turiştii preferă hamsia, consideră că e hamsia noastra românească, dar din păcate majoritatea e bulgarească", spune Ana Maria Mehedinţeanu, vânzătoare.
Indiferent de origine, hamsia e ingredientul principal când vine vorba de o masă tipic românească, direct pe plajă. Dacă pe faleză, hamsia cea de toate zilele costă puţin peste 10 lei, la restaurantele de top preţurile sar până la 40 de lei porţia de 250 de grame.
Hamsia cu mămăliguţă şi mujdei, în topul preferinţelor
Turiştii care vin la mare vor să aibă parte de o experienţă culinară imediat, iar hamsia alături de mămăliguţă şi mujdei şi lămâie se află în topul preferinţelor. "Hamsia e puţin mai mare decât şprotul, cu 2-3 cm, are o textura mult mai cărnoasă şi e mai grasă faţă de şprot şi gustul nu se compară. Anul acesta n-a fost chiar cel mai bogat an în pescuitul la hamsie, dar suficient cât să reuşim să servim turiştii", a declarat Alexandru Munteanu, manager cherhana.
Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de sănătoase. O porţie de 100 grame de hamsii echivalează cu nivelul de calciu dintr-un pahar de lapte. Fiind un peşte albăstrui, abundă şi în acizi graşi Omega-3.