Cazul curios al femeii care ar putea "vindeca cancerul", după ce a supraviețuit la 12 tumori. Spaniolii îi studiază acum profilul genetic
Cazul uluitor al femeii care a supraviețuit mai multor forme de tumori, 12 la număr, la mai multe organe, ar putea ajuta la împlinirea unui vis al umanității - vindecarea cancerului. Pacienta, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost diagnosticată cu prima tumoare încă din primii ani de viață. De atunci a fost diagnosticată cu alte 11 tumori, dintre care cinci maligne, însă a reușit să se vindece.
De Redactia Observator la 03.11.2022, 16:50- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Potrivit The Sun, femeia a avut tumori diferite, care au afectat organe diferite ale corpului, susțin oamenii de știință. Acum, o echipă de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania încearcă să afle în ce măsură profilul ei genetic a ajutat-o să se vindece și, dacă vor ajunge la o concluzie clară, să paveze drumul pentru diagnosticarea rapidă a tumorilor maligne, încă din stadiul incipient.
Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit până acum că tumorile ei au drept cauză o mutație genetică pe care a moștenit-o de la ambii părinți. Însă și sistemul ei imunitar generează un răspuns anti-inflamatoriu foarte puternic, care o ajută să lupte cu tumorile într-un mod eficient. Înțelegerea acestui proces complex ar putea ajuta la eforturile de stimulare a sistemului imunitar în cazul altor pacienți.
Experții încă nu știu cum femeia a putut să treacă peste toate patologiile pe care le-a suferit. Profesorul Marcos Malumbres, de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania, crede că acest "caz excepțional" deschide oportunitatea pentru ca medicii să identifice celulele care ar putea deveni canceroase cu mult înainte de testele disponibile în prezent.
O mutație genetică ar putea fi cheia pentru înțelegerea modului în care organismul luptă cu cancerul
- Şase copilaşi au rămas orfani, după ce mama de 33 de ani din UK a făcut un şoc anafilactic în timpul...
- Solista trupei Nightwish, Floor Jansen, diagnosticată cu cancer de sân: "Tot ceea ce ai considerat important în...
- Petiție adresată ministrului Sănătăţii. Peste 2500 de oameni cer un program de investigaţii pentru depistarea...
Prima oară când femeia a fost supusă analizelor nu s-a descoperit nimic special. Însă mai apoi, atunci când experții au început să-i analizeze genomul, au găsit mutații la o genă denumită MAD1L1, care este esențială în diviziunea celulară. Apoi au observat efectele acestei mutații și au descoperit că poate altera numărul de cromozomi din celule. Toate celulele corpului uman au 23 de perechi de cromozomi.
Studiile pe animale au arătat că atunci când există mutații în ambele gene MAD1L1, de la fiecare părinte în parte, embrionul moare. Însă acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul femeii de aproximativ 40 de ani. Deși avea mutații în ambele gene moștenite, a reușit să supraviețuiască și să ducă o viață normală. "Din punct de vedere academic nu putem vorbi de un nou sindrom, deoarece descriem un singur caz, dar din punct de vedere biologic este", a declarat expertul spaniol Miguel Urioste.
Mai mult, specialiștii în genetică și oncologie au fost uimiți să afle că primele cinci cancere agresive cu care a fost diagnosticată pacienta au dispărut relativ repede. Ei sugerează că "producerea constantă de celule alterate a generat un răspuns defensiv cronic care a făcut ca tumorile să dispară". "Credem că stimularea răspunsului imunitar al altor pacienți îi va ajuta în stoparea dezvoltării tumorilor", a fost de părere Marcos Malumbres.
Cercetătorii speră ca noile descoperiri să deschidă calea pentru dezvoltarea unui tratament universal pentru cancer - un adevărat vis și țel al umanității.