Cei ce au grijă de bolnavii de cancer ar putea beneficia de concediu medical plătit şi consult psihologic
Concediu medical plătit şi consult psihologic pentru cei care au grijă de bolnavii de cancer. Sunt propunerile prevăzute într-un proiect de lege care mai aşteaptă doar să fie promulgat de preşedinte. Atât pacienţii, cât şi aparţinătorii spun că se simt copleşiţi, iar consilierea şi zilele libere le-ar uşura lupta pentru viaţă.
De Redactia Observator la 04.02.2022, 19:55Clara Stoian, fiica unei paciente: În fiecare zi simţi că nu mai poţi, însă a doua zi trebuie să o iei de la capăt. Extrem de greu
Clara Stoian are grijă singură de mama sa, bolnavă de cancer. Şi-a găsit un job care-i permite să lucreze doar după amiaza, astfel încât să ajungă să-şi poată duce mama la spital. De multe ori, asta înseamnă eforturi supraomeneşti.
Clara Stoian, fiica unei paciente: Eu plec dimineaţa la 6- 5.30, depinde de ora la care trebuie să fim aici, merg o iau pe mama din comuna Vidra, vin aici, apoi o duc din nou acasă în comuna Vidra, merg la serviciu şi ajung seara, undeva la 9-10 acasă.
Sunt săptămâni la rând în care vin zilnic la tratament şi, periodic, la controale. Dacă nu-i permitea jobul, nu ştie cum s-ar fi descurcat.
- Tratamentul revoluţionar care vindecă leucemia. Doi pacienţi sunt în remisiune la zece ani după ce au început...
- Klaus Iohannis a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. România va avea un Registru Național de Cancer
- Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul genital. Chirurgia robotică poate salva mii de...
Clara Stoian, fiica unei paciente: Ar trebui să apelez la altcineva sau să-mi iau liber sau medical, nici nu ştiu cum aş putea aranja. Încerc să îmi aranjez programul în aşa fel încât să pot să o ajut. Un pacient cu asemenea probleme, cu probleme oncologice, are permanent nevoie de îngirjire.
Proiectul de lege prevede 45 de zile de concediu medical plătit
Potrivit noii legi, femeia ar beneficia de 45 de zile de concediu medical anual, plătit în proporţie de 85%. La fel şi însoţitorii care se internează cu bolnavii.
Bogdan Tănase, manager IOB: În cazul aparţinătorilor, nu există bază legală de a le oferi noi ca medici concediu medical
Proiectul mai prevede şi un consult psihologic şi alte cinci şedinţe de consiliere gratuite pentru bolnavii de cancer din România şi aparţinători.
Corina Enache, pacientă: Nimeni nu ştie să vorbească cu un pacient oncologic pentru că nu ştii ce să-i spui. Mama mea a avut cancer de sân şi a murit şi nici eu n-am ştiut ce să-i spun ei, nici alţii n-au ştiut ce să-mi spună mie şi nici eu n-am ştiu ce să le spun copiilor mei
Rodica Tănase, psiholog IOB: Cu cât se face o intervenţie psihologică mai devreme, adică la început de diagnosticare, cu atât pacientul va fi ghidat. În spatele unui diagnostic oncologic, de fapt, se ascunde frica de moarte
ONG-urile care apără drepturile bolnavilor de cancer spun că legea, în forma actuală, are lacune.
Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: Nu acoperă toate categoriile de pacienţi, e vorba de pacienţii care nu au membri ai familiei care să poată să facă acest sacrificiu, să-şi ia concediu medical pentru a-i însoţi la investigaţii la monitorizare, la tratamente
În plus, specialiştii atrag atenţia că în România nu sunt foarte mulţi psihologi clinicieni, iar persoanele care locuiesc în mediul rural nu vor avea acces la cabinetele de terapie. În România, numai în anul 2020, au fost diagnosticate aproape 99 de mii de cazuri noi de bolnavi cu cancer.