Video Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul genital. Chirurgia robotică poate salva mii de femei
Statisticile sunt sumbre şi ne situează pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul genital. Numărul cazurilor de cancer de endometru crește de la o zi la alta, în plină pandemie, pe motiv că multe femei amână controlul la medic din diverse motive, printre care și frica de Covid 19.
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste date: un diagnostic tardiv poate fi fatal. Avem, însă, și veşti bune. Din ce în ce mai multe boli considerate letale își găsesc rezolvarea prin chirurgia robotică. O tehnică sigură, cu timp de recuperare mai rapid pentru paciente. Beneficiile chirurgiei robotice în cancerul de endometru sunt o certitudine, iar astfel de operaţii se fac şi la noi în ţară.
Cancerul de endometru este printre cele mai frecvente forme de cancer uterin. Simptomatologia constă în sângerări și secreții anormale şi apare cu precădere la pacientele aflate la menopauză.
Prof.univ.dr. Petre Brătilă, chirurgie robotică ginecologică: Este unul din cancerele care dacă este surprins în faze incipiente în marea majoritate a cazurilor, şi care poate să ofere vindecare in proporţie de 85 până la 95 la sută.
Cancerul de endometru. Un diagnostic tardiv poate fi fatal
Cancerul de endometru este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer apărut la femei și al șaptelea prin prisma mortalității. Deși apare, în general, la femeile cu vârsta trecută de 50 de ani sau mai mult, 30% dintre pacientele cu acest tip de afecţiune sunt mai tinere de 40 de ani.
Prof.univ.dr. Petre Brătilă, chirurgie robotică ginecologică: Spre deosebire de cancerul de col uterin unde batem toate statisticile negative în Europa, cu cancerul de endometru stăm cam la acelaşi nivel cu tendinţă de creştere care este concordantă cu creşterea numărului de femei obeze.
Riscul este mai mare la pacientele care prezintă şi alte afecţiuni, de exemplu, diabet zaharat sau hipertensiune arterială. Odată diagnosticat cancerul de endometru, medicul va recomanda o serie de teste şi analize pentru a determina gradul de raspândire al celulelor canceroase în uter si organism.
Prof.univ.dr. Petre Brătilă, chirurgie robotică ginecologică: Dacă este diagnosticat în stadii avansate, spre exemplu în stadiul doi, din stadiul unu în stadiul doi, procentul de vindecare scade foarte mult între 60 și 75%. Să se prezinte la control. Orice întârziere înseamnă un pas înapoi în ceea ce priveşte eficienţa tratamentui.
Chirurgia robotică, salvarea a mii de femei
Chirugia robotică permite operații de mare precizie și acuratețe, cu ajutorul robotului daVinci, chiar și acolo unde excesul ponderal îngreunează intervenția chirurgicală clasică.
Prof.univ.dr. Petre Brătilă, chirurgie robotică ginecologică: Am avut paciente cu cancer de endometru la o înăltime de 1 metru 50, 160 de kg. Imaginați-vă ce ar fi însemnat o operație clasică făcută la o astfel de pacientă. Chirurgia robotică are cea mai bună soluţie pentru acest tip de femei şi pentru acet tip de operaţii care se fac pentru cancerul de endometru.
Comparativ cu laparoscopia standard, chirurgia robotică îi oferă medicului mai multă libertate de mişcare. Braţele robotice articulate au o mişcare naturală, intuitivă, mai amplă, chiar decât cea făcută de mâna umană, şi o vedere 3D extrem de clară.
Prof.univ.dr. Petre Brătilă, chirurgie robotică ginecologică: Accesibilitatea în locuri în care nici măcar prin chirurgie laparoscopică nu poţi ajunge şi atunci eficienţa tratamentului chirurgical creşte foarte mult. Aceste femei au o evoluție post operatorie extraordinară, adică din prima zi post operatorie nu mai au niciun fel de durere. Ceea ce contează foarte mult pentru psihicul lor.
Datorită acestei tehnologii avansate, mii de femei sunt salvate anual de cancer.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰