Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică
Lumea nu ar trebui să intre în panică din cauza noii variante Omicron a coronavirusului, consideră Soumya Swaminathan, şefa corpului de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
De Redactia Observator la 04.12.2021, 08:58Soumya Swaminathan a declarat că Omicron poate deveni varianta dominantă deoarece se transmite foarte uşor, dar vaccinurile actuale ar putea, totuşi, asigura o protecţie suficientă împotriva sa.
"Avem nevoie de pregătire şi măsuri de precauţie, dar nu de panică", a precizat cercetătoarea.
Ea a criticat restricţiile impuse călătoriilor din sudul Africii, relevând că nici nu se ştie dacă varianta s-a format, într-adevăr, în acea zonă, unde a fost descoperită.
Varianta Omicron a fost detectată până acum în 38 de ţări de pe toate continentele.
- Raed Arafat, convins că varianta Omicron va ajunge în România. Noile restricţii câştigă timp pentru testarea...
- Cum vor putea intra în ţară de Crăciun şi Revelion românii din diaspora. Tensiuni în şedinţa de Guvern din...
- Propunerea INSP: Test PCR negativ obligatoriu la intrarea în țară, indiferent de zona din care se călătorește....
OMS: Delta rămâne prioritară, în ciuda îngrijorărilor legate de Omicron
Luni, Soumya Swaminathan a declarat că, deși noua tulpină Omicron a pus țările în stare de alertă, majoritatea infecțiilor actuale Covid se datorează în continuare variantei Delta.
"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate. Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron", a spus Soumya Swaminathan la CNBC, Soumya Swaminathan.
Săptămâna trecută, agenția mondială de sănătate a recunoscut varianta Omicron, denumită inițial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor.
Experții, îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron
Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud. Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India
Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobișnuit de mutații și profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare. "Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau în convalescență, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin. Nu este neapărat nevoie să se întâmple așa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiți pentru asta", a declarat duminica trecută dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC.
Soumya Swaminathan a mai spus că oamenii de știință au nevoie de timp pentru a efectua experimente și a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă Omicron.