Antena Meniu Search
x

Cum vor putea intra în ţară de Crăciun şi Revelion românii din diaspora. Tensiuni în şedinţa de Guvern din cauza restricţiilor

Noua variantă a coronavirusului dă românilor din diaspora toate planurile de sărbători peste cap. Certificatul verde ar putea să nu mai fie suficient la intrarea în ţară. Guvernul vrea să introducă şi testarea obligatorie, dar încă nu s-a hotărât de când şi căror categorie să le fie impusă măsura. Speriate de răspândirea tulpinii mutante Omicron, tot mai multe ţări impun noi restricţii în această perioadă.

De Redactia Observator la 03.12.2021, 19:27
Vezi și

Potrivit surselor Observator, Raed Arafat ar fi propus ca toţi cetăţenii care intră în ţară de duminică să prezinte un test negativ PCR. Ministrul Sănătăţii nu ar fi fost de acord ca această prevedere să se aplice tuturor. În plus, testarea masivă a celor nevaccinaţi, care vin din zona roşie, nu vor să stea în carantină întreaga perioadă şi care vor să se testeze în a 8-a zi, ar duce la blocarea laboratoarelor. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Despre asta este vorba, în primul rând, despre testare. Trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin din aceste persoane. 

O decizie va fi luată săptămâna viitoare. Incertitudinea aruncă însă în aer planurile a milioane de români, care nu ştiu în acest moment ce să facă. 

Femeie: Vreau să plec acasă în Republica Moldova. O să+mi fac un test să călătoresc, dar mă afectează aceste schimbări rapide, repetate.

Pe acelaşi subiect

Femeie: Nu mi-am făcut foarte multe planuri tocmai din cauza situaţiei, dar dacă aş fi făcut planuri cu siguranţă le-aş fi anulat. 

În plus, o mare parte din Europa se confruntă cu o creştere a numărului de îmbolnăviri. Motiv pentru care, lista ţărilor din zona roşie creşte de la săptămână la săptămână. 

Lista ţărilor din zona roşie

De duminică noapte, Franţa şi Portugalia sunt cu nivel de risc maxim, iar Spania şi Suedia trec în zona galbenă. De altfel, în acest moment, doar două ţări europene mai sunt pe lista verde, Kosovo şi Vatican. 

Pentru mulţi români ar fi al doilea an la rând în care nu îi vor putea vedea pe cei dragi. 

Reporter: Nu aşteptaţi pe nimeni din străinătate? 

Femeie: Nu, că sunt în lockdown în Austria aşa că deocamdată nu aşteptăm pe nimeni, aşteptăm anul viitor.  

Şi nici varianta ca noi să mergem în vizită în acest moment în Austria nu este o opţiune. Viena a prelungit cu alte 10 zile perioada de carantină naţională, aşa că o vacanţă la schi de sărbători este tot mai incertă. 

Ciprian Enea, consultant în turism: În ultima perioadă, turismul în Austria a fost compromis. Cel mai mult au avut de pierdut cei care îşi doreau un city-break de Crăciun. 

Germania a anunţat şi ea că doar cei care au certificatul verde vor avea acces în baruri, restaurante, cinematografe sau în zonele de agrement. Italia şi Spania se gândesc şi ele la noi restricţii. 

Singurul scenariu în care restricţiile în perioada Sărbătorilor de Iarnă ar putea fi relaxate, este dacă testele care se fac acum pe supertulpina Omicron vor demonstra că nu este mai periculoasă decât precedentele. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Cum vor putea intra în ţară de Crăciun şi Revelion românii din diaspora. Tensiuni în şedinţa de Guvern din cauza restricţiilor

Breaking news

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută...

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA