Creştere spectaculoasă a ratei de incidenţă în Bucureşti. 13 localităţi din Ilfov au trecut de 6 la mie
Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul municipiului Bucureşti a ajuns la 4,95 infectări la mia de locuitori. Noile cifre indică o creştere de 0,6 cazuri faţă de ziua precedentă, când rata de incidenţă era de 4,35 la mia de locuitori.
De Redactia Observator la 27.09.2021, 11:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Luni, subprefectul Capitalei, Antonela Ghiţă, a transmis că rata de infectare în Bucureşti pentru ziua în curs este de 4,95 cazuri la mia de locuitori.
Bucureştiul este deja în scenariul roşu, însă dacă se menţine acest trend al creşterii ratei de incidenţă, la finalul săptămânii s-ar putea lua decizia ca şcolile să intre în regim online. Tot la 6 la mie intră în vigoare şi carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, estimează că, până marți, incidența va depăși la 6 la mie în București. ”Dacă procedura birocratică de alocare* a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți. Orice întârziere după ziua de marți nu va fi altceva decât fie un rezultat al neputinței instituționale, fie al unei comenzi politice”, a scris Vlad Voiculescu.
Vă reamintim că scenariul în care funcţionează şcolile se stabileşte având ca bază rata de incidenţă anunţată de autorităţi în ziua de vineri.
Vlad Voiculescu a sugerat la finalul săptămânii trecute că numărul noilor cazuri ar fi putut fi manipulat astfel încât rata de incidenţă din Capitală să permită organizarea Congresului PNL. Voiculescu susţine că peste 4000 de teste pozitive "nu au fost alocate de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale".
Creşte numărul localităţilor din Ilfov cu rată de infectare peste 6 la mie
Rata de infectare în 13 localităţi din judeţul Ilfov a trecut, luni, de 6 cazuri la mia de locuitori. Duminică erau 9 localităţi cu incidență mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori.
Este vorba despre Afumaţi - 8,58 la mie, Berceni - 7,40, Brănești - 6,47, Bragadiru - 8,23, Chiajna - 7,99, Dărăști Ilfov - 6,64, Dobroești - 9,31, Măgurele - 6,75, Mogoșoaia - 8,68, Otopeni - 7,22, Popești-Leordeni - 7,24, Ștefăneștii de Jos - 6,44 și Voluntari - 7,66 la mie.
Duminică, pentru Bragadiru, Mogoșoaia și Dobroești Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis carantină de noapte toată săptămâna.
Măștile de protecție trebuie purtate în spații publice precum piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun și pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.
Se interzice organizarea de nunți și botezuri, cursuri de instruire pentru adulți și conferințe.
Activitatea în baruri cluburi și discoteci este închisă.
Carantina nu se aplică persoanelor vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii aceste condiții prin intermediul certificatului de vaccinare.
Restricţii COVID în Bucureşti şi Ilfov
Astfel, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
- prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Masca obligatorie în spaţiile publice aglomerate
Purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile publice, din 27 septembrie, precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, potrivit deciziei adoptate, duminică, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).
Măsurile intră în vigoare începând cu 27 septembrie 2021, de la ora 00.00 și au o durată de 14 zile.
- În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura;
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf;
- Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează: în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși; în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși;
- STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun;
- Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.