Antena Meniu Search
x

Sorin Cîmpeanu, despre explozia de cazuri Covid-19: "Infectările raportate acum nu sunt generate de şcoală"

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede toate scenariile posibile în privinţa ratei de infectare, după ce subprefectul Capitalei a anunţat că Bucureştiul a atins pragul de 2 cazuri la mia de locuitori.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 17.09.2021, 12:22

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei

Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul municipiului Bucureşti a depăşit pragul de 2 infectări la mia de locuitori. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească pentru a decide noi restricții pentru locuitorii din Capitală. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, atrage însă atenţia că activitatea şcolară are deja un scenariu clar după care se desfăşoară

"Astăzi în jurul prânzului vom avea rata de infectare. Vom avea scenariul pentru întreaga săptămână viitoare, iar în jurul orei 18 vom face publică situaţie din perspectivă sanitară în toate şcolile din România. Avem această centralizare la nivelul zilei de vineri. De săptămâna viitoare se va face de miercuri", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat de cele 100 de cazuri Covid-19 identificate de la începutul şcolii, acesta spune că sunt rezultate în urma altor activităţi. "Să nu uităm de perioada de incubare. Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Sunt infectările rezultate în urma altor activităţi. Peste două săptămâni vom putea avea o concluzie relevantă privind influenţa mobilităţii generată de deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică asupra ratei de infectare", a explicat Sorin Cîmpeanu.

Care sunt scenariile după care funcţionează şcoala

Pe acelaşi subiect

Conform ordinului comun al celor două ministere, şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică până la pragul de 6 la mie.

  • Scenariul 1 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:
    • Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:
    • a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
    • b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.

Scenariile în care va funcţiona fiecare şcoală se vor actualiza săptămânl, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Astfel, în fiecare zi de vineri elevii vor afla dacă săptămâna următoare vor merge fizic la cursuri sau vor învăţa online.

Ministrul Educaţiei spune că închiderea şcolilor poate fi evitat şi prin respectarea riguroasă a regulilor sanitare. "Această nouă tulpină s-a dovedit a fi mai contagioasă şi a afecta în măsură mai mare copiii şi tinerii. Lucru care este îngrijorător şi care trebuie să fie compensată prin respectarea riguroasă a regulilor sanitare în şcoli. De asemenea încurajăm vaccinarea copiilor cu acordul părinţilor", a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai făcut un apel şi către şcoli să citească cu atenţie Ordinul de ministru, după ce au apărut informaţii că unele instituţii au interpretat diferit legea. "Doar Art 11, alin.2, prevede că şcolile pot lua măsuri suplimentare faţă de cele prevăzute în Ordinul comun, dar fără a fi afectat procesul de învăţare. Ordinul acoperă toate situaţiile posibile, vom atrage atenţia şcolilor să citească cu atenţie Ordinul de ministru", a spus Cîmpeanu.

El a mai menţionată că vaccinarea obligatorie nu a fost susţinută niciodată de el, pe când "încurajarea vaccinării este altceva". 

Partenieriat pentru conştientizarea donării de sânge în rândul elevilor

Ministerul Educaţiei şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională au anunţat un parteneriat pentru conştientizarea importanţei donării de sânge de către elevi.

"Am considerat că este important să marcăm un moment prin care se constituie acest parteneriat, în vederea conştientizării şi responsabilizării tinerilor, cu privire la importanţa donării de sânge.

Face parte din strategie de "Educaţie pentru viaţă", prin care elevii vor înţelege importanţa unor elemente precum donarea de sânge, importanţa educaţiei civice, iportanţa educaţiei rutiere sau importanţa unei alimentaţii corecte", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Sorin Cîmpeanu, despre explozia de cazuri Covid-19: "Infectările raportate acum nu sunt generate de şcoală"