Cum te poţi vaccina anti-Covid-19 în cadrul maratonului din centrele MApN
În încercarea de a creşte masiv numărul persoanelor care se imunizează împotriva coronavirusului prin vaccinare, autorităţile au găsit mai multe soluţii, inclusiv organizarea de aşa-zise maratoane de vaccinare.
De Redactia Observator la 05.05.2021, 18:00- Autorităţile speră să crească cât mai mult numărul persoanelor imunizate prin vaccinare împotriva coronavirusului.
Un astfel de maraton de vaccinare este organizat, în perioada 4-11 mai, în centrele Ministerului Apărării Naţionale. Au intrat în joc atât centrele de vaccinare organizate de către reprezentanţii Spitalului Militar Bucureşti, cât şi centrele regionale care aparţin de spitalele militare din Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Astfel, persoanele civile pot merge, în perioada 4-11 mai, la centrele respective şi se pot vaccina împotriva coronavirusului fără programare. Centrele vor funcţiona în sistem non-stop în perioada amintită, iar autorităţile trag speranţe că aceasta acţiune aduce un plus semnificativ în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate împotriva coronavirusului. Asta în condiţiile în care nu se pune problema să nu existe cele necesare, centrele respectiv fiind şi centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin.
76 de centre de vaccinare sub egida MApN
Reprezentanţii Ministerului Apărării au anunţat că există 76 de centre de vaccinare care acţionează sub egida instituţiei respective. Vorbim despre 56 de centre de vaccinare proprii, deservite de circa 1.000 de angajaţi ai ministerului, dintre care circa 250 de medici, dar şi 20 de centre mobile de vaccinare utilizate pentru a veni în sprijinul românilor situaţi în localităţi izolate sau greu accesibile.
Românii care vor să se vaccineze în cadrul maratonului dintre centrele Ministerului Apărării Naţionale trebuie să ştie că se pot prezenta cu un act de identitate şi vor fi înregistraţi automat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, urmând să fie informaţi în legătură cu data planificării pentru efectuarea dozei de rapel.
Mesajul transmis de autorităţi în legătură cu vaccinarea fără programare
Din data de 8 mai, autorităţile din România şi-au propus ca vaccinarea împotriva coronavirusului să fie "la liber", astfel încât românii să nu mai piardă timp cu efectuarea de programări.
În acest sens, reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au ţinut să transmită un mesaj extrem de important, mesaj care face legătura şi cu vaccinarea în centrele MApN: "Liber la vaccinare! Vaccinarea fără programare, din 8 mai! Prezentare directă în centrele de vaccinare
➢ În limita capacității centrelor și a dozelor disponibile;
➢ Cu utilizarea bonurilor de ordine eliberate în centre;
➢ Pe tot parcursul programului centrului, pentru persoanele de peste 60 de ani;
➢ După ora 14.00, pentru populația generală, cu vârsta sub 60 ani
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) extinde modalitatea de înscriere la vaccinare, fără programare în platforma electronică.
Astfel, începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare.
Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin. Important de reținut este faptul că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul vaccinului administrat, iar imunizarea efectivă și timpul de așteptare pot fi condiționate de capacitatea centrului respectiv și de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru.
În condițiile menționate mai sus vor funcționa și centrele de vaccinare organizate în cele 11 spitale militare ale Ministerului Apărării Naționale, din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara.
În celelalte centre de vaccinare organizate de MApN în unități militare din țară se va continua vaccinarea pe bază de programare în platforma electronică, cu vaccinuri produse de companiile BioNTech/Pfizer și AstraZeneca".
Peste 2,1 milioane de români s-au imunizat împotriva coronavirusului prin vaccinare
Numărul românilor care s-au imunizat împotriva coronavirusului prin vaccinare a depăşit bariera de 2,1 milioane de persoane. Aceste persoane au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului. De asemenea, peste 1,3 milioane de români s-au vaccinat cu câte o doză şi sunt în aşteptarea rapelului.
Cifrele sunt încă departe de aşteptările autorităţilor care speră ca, până în toamnă, să depăşim bariera de 10 milioane de persoane care s-au imunizat, respectiv au primit câte două doze de vaccin, împotriva coronavirusului prin vaccinare.