Damville, regatul francez al ciocolatei. Secretele ciocolatierilor
Bine aţi venit în Normandia, o zonă din nordul Franţei, mai puţin cunoscută românilor, dar în care timpul are alte forme. Însă, nu vorbim acum de obiective turistice, ci de ciocolată. Pentru că da, am descoperit aici un adevărat regat al ciocolatei.
De Andreea Gherasim la 04.04.2019, 14:28Bine aţi venit în Normandia, o zonă din nordul Franţei, mai puţin cunoscută românilor, dar în care timpul are alte forme. Însă, nu vorbim acum de obiective turistice, ci de ciocolată. Pentru că da, am descoperit aici un adevărat regat al ciocolatei.
În Damville se produce una din cele mai bune ciocolate din lume. L-am întâlnit aici pe Marc, un francez veritabil, care duce mai departe tot ce a construit familia sa de o viaţă.
MARC CLUIZEL: Istoria companiei este de 70 de ani. A fost creată de către bunicii mei, patisieri. Ei au pornit împreună, de la bucătăria lor proprie, iar compania s-a dezvoltat în timp. Noi ne-am dorit întotdeauna să păstrăm acest spirit artizanal, am dezvoltat compania pentru a permite ca oamenii să aibă, la un preț accesibil, o ciocolată de calitate.
În 1948 bunicul lui Marc, ajutat de soţia lui, începea să facă praline. În trei ani, delicatesele aveau să ajungă pe rafturile tuturor magazinelor de lux din Paris.
MARC CLUIZEL: Bunicul meu a fost tehnician, tatăl meu a fost tehnician, eu sunt tehnician, Pe scurt, trei generații de chefi, deci avem o adevărată meserie. Nu e vorba doar de procesul în sine ci și de utilaje, pentru că noi fabricăm şi propriile noastre echipamente. Apoi e tot ceea ce ține de creație, inventivitate, creăm multe produse, creăm aproximativ 200 de produse pe an. Am fost primul manufacturier care a lucrat direct cu plantatorii de cacao, primul care a făcut ciocolată cu un procent de cacao mai mare de 70%, deci inventivitatea este a doua noastră natură.
Aproximativ 160 de toane de boabe de cacao, cultivate din ţări precum Madagascar, Columbia, Mexic sau Papua Noua Guinee, trec zilnic prin mâinile lor. Toate ingredientele folosite de ei sunt naturale, iar conţinutul de zahăr nu trece niciodată de 1%.
MARC CLUIZEL: De exemplu, toate produsele pe care le fabricăm conțin un angajament scris, referitor la selecția de materii prime. Eu nu spun niciodată că noi fabricăm cea mai bună ciocolată din lume, ci spun că noi avem ciocolata cea mai onestă, cea mai. respectuoasă.
Dar şi cea mai sănătoasă. Specialiştii spun că ciocolata de plantaţie are beneficii asupra sistemului cardiovascular iar mulţumită antioxidanţilor are efect benefic şi asupra ficatului. Ba scade chiar şi nivelul stresului. Vă reamintim, pentru a alege corect ciocolata din magazine, trebuie să vă uitaţi pe etichetă. Varianta cea mai bună este cea care are un procent de 70% cacao.