Antena LIVE

De ce mulți oameni fac infarct de Sărbători. Factorii care contribuie la “furtuna perfectă”, de multe ori letală

Este un lucru obişnuit: mulţi oameni tind să mănânce în exces în timpul sărbătorilor, mai ales când pe masă ajung tot felul de bucate tradiţionale delicioase. Totuşi, preparatele de sărbători au adesea mai mult sodiu, ceea ce duce la o creştere a tensiunii arteriale, obligând inima să „muncească” mai mult. Nici consumul prea mare de alcool nu este bun nici pentru sănătatea inimii.

De la 07.12.2022, 22:12
De ce mulți oameni fac infarct de Sărbători Shutterstock

Deși cercetătorii nu pot explica cu exactitate cauza, atacurile de cord sunt mai frecvente în perioada sărbătorilor. Posibilele motive, potrivit Asociației Americane a Inimii, ar putea fi schimbările bruşte şi nesănătoase în alimentaţie, consumul mai mare de alcool, stresul din interacțiunile cu familia, tensiuni financiare, etc.

Mai mult decât atât, mai mulți oameni pot ignora semnele și simptomele unui atac de cord în timpul sărbătorilor, considerând că sunt doar momente de stres. În SUA, numărul deceselor cauzate de boli de inimă crește cu 5% în timpul sărbătorilor din decembrie și Anul Nou, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego și Tufts University. Spitalizările zilnice pentru insuficiență cardiacă pot crește cu 33% în cele patru zile după Crăciun, potrivit unui studiu separat.

Într-un studiu suedez publicat anul trecut, cercetătorii au cercetat cauza a 283.014 de atacuri de cord care au avut loc în Suedia între 1998 și 2013. Ei au descoperit că, în comparație cu cele două săptămâni înainte și după Crăciun, riscurile de atac de cord au fost cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 20% mai mare în ziua de Anul Nou și cu 15 la sută mai mare în ziua de Crăciun. Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că autorii nu au tras concluzii ferme de cauză-efect.

„Vârful cazurilor de infarct este, de obicei, în jurul zilei de Crăciun și în ajunul Anului Nou, ceea ce duce la o creștere a nr de pacienţi la Urgenţe în acele zile și în diminețile următoare”, a spus Otto Vega, director medical al serviciilor de urgență la Spitalul Homestead. „În perioada sărbătorilor, oamenii mănâncă mai mult, beau mai mult și deseori pun în practică, în zilele scurte de iarnă, o mulțime de activități care nu fac parte din rutina lor normală. Toate aceste lucruri se adună şi pun corpul sub stres, ceea ce poate solicita inima și o poate face să lucreze mai greu.”

Pe acelaşi subiect

Factori care contribuie la apariţia infarctului de Sărbători

Există mulți alți factori asociați cu atacurile de cord în această perioadă a anului, susținuți de Asociația Americană a Inimii (AHA) și Colegiul American de Cardiologie (ACC), spune dr. Vega. Acestea includ:

Stres

Activități precum călătoriile pe la rude şi petrecerile neîntrerupte pot duce la stres emoțional și fizic. Cumpărăturile pentru cadouri pot genera presiune financiară. Aceste tulpini pot crește nivelul hormonului de stres, cortizol, din organism. Persoanele cu niveluri ridicate de cortizol au de cinci ori mai multe șanse de a muri din cauza unui atac de cord, accident vascular cerebral sau alte cauze cardiovasculare, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Întreruperea medicamentaţiei

Persoanele care se ocupă mai mult de tot ceea ce înseamnă „Sărbători de iarnă”, implicând alimente sau băutură, pot sări de multe ori peste medicamente, fie că le uită acasă, fie că evită să le combine în cazul consumului de alcool.

Creștere în greutate de sărbători

Cele câteva kilograme în plus pe care mulți oameni le strâng, de sărbători, an de an, pot avea efecte de durată. „Obezitatea este cauza principală a morbidității prevenibile”, a spus dr. Vega. „Mai multe comorbidități înseamnă un risc mai mare de atac de cord.”

Fără exerciții sau prea multe exerciții

Oamenii spun că sunt prea ocupați pentru a face exerciții în timpul sărbătorilor sau încearcă să se antreneze prea repede pentru a arăta mai bine într-o perioadă scurtă de timp. „Când cineva începe un nou program de exerciții fără un medic, lucrurile pot lua o întorsătură greşită”, a spus dr. Vega.

Mâncarea excesivă și consumul de alcool

Mesele grele, bogate în grăsimi și zahăr determină creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, sporind efortul depus de inimă și de sistemele digestive. Ca rezultat, o persoană poate experimenta arsuri la stomac și dureri în piept, efecte care imită simptomele atacului de cord. De asemenea, prea mult alcool stresează organismul, făcând inima să pompeze mai greu pentru a duce sângele la arterele periferice.

Prea multă sare

Aportul ridicat de sodiu poate avea, de asemenea, un efect imediat, provocând retenție de lichide; acest lucru ca face ca inima să pompeze mai greu.

Cum puteţi minimiza riscurile infarctului

Riscul de atac de cord este mai mare pentru persoanele care au făcut infarct anterior și pentru cei care au afecțiuni cardiace, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii și hipertensiune arterială. Cu prevenție și moderație, este posibil să vă bucurați de sărbători și să rămâneți cu o inimă sănătoasă, potrivit Baptist Health. Iată câteva sfaturi:

1. Asiguraţi-vă că aveţi medicamente la voi chiar şi atunci când mergeţi în vizită la rude.

2. Păstrați o rutină regulată de antrenament; nu începeţi acum o serie de exerciţii intesive, cu gândul că veţi putea avea abdomenul dorit de Sărbători, dacă aţi evitat sala de sport tot anul.

3. Ascultaţi-vă corpul. Mai multe semne ale unui atac de cord pot imita modul în care oamenii se pot simți după ce au mâncat o masă copioasă sau se grăbesc, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept. „Este important să acordați atenție oricăror simptome neobișnuite, mai ales dacă aveți alte afecțiuni medicale”, a spus dr. Vega.

4. Ai grijă de prieteni și membri ai familiei. Pe lângă pacienții cardiaci existenți, persoanele în vârstă și diabeticii prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a face infarct, potrivit dr. Vega. „Diabeticii pot avea leziuni ale nervilor care îi împiedică să simtă durere, de exemplu”, a adăugat el.

5. Obțineți îngrijire medicală promptă. „Dacă suferiți un atac de cord, studiile arată că orice întârziere a tratamentului poate scădea rata de supraviețuire”, a spus dr. Vega. „Moderația este cheia. Nu faceți schimbări drastice în obiceiurile dvs. în timpul sărbătorilor. Doar dvs știţi cel mai bine când corpul dvs încearcă să vă spună că ceva nu este în regulă. Dacă simțiți lucruri care nu sunt normale pentru dvs., sunați medicul de familie sau la 112”.

Ți-a plăcut acest articol?

infarct sarbatori infarct craciun atac de cord boala inima sarbatori
Întrebarea zilei
Cum vă petreceţi Floriile?

La grătar

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și cum...
Fanatik.ro
Publicat 27.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de...
CaTine
Publicat 26.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Useit
Publicat 27.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați...
ZU
Publicat 26.04.2024
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru...
Hello taste
Publicat 26.04.2024
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Deparinti
Publicat 26.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024