Antena Meniu Search
x

Video Tot mai multe cazuri de moarte subită în rândul tinerilor. Motivele care duc la infarct sau AVC în cazul celor fără alte boli

Se înmulţesc morţile aparent din senin în cazul tinerilor sub 40 de ani. De vină ar fi epuizarea, stresul, nopţile nedormite şi alimentaţia care, cumulate, duc la sindromul morţii subite la adulţi. Infarctul apare tot mai frecvent la categorii de vârstă pe care medicii le considerau excepţii.  

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 31.10.2022, 20:09

Vezi și

Nosfe avea doar 37 de ani şi a murit subit, în urmă cu două săptămâni, în urma unui infarct. I s-a făcut rău chiar în timpul concertului: le-a spus colegilor de trupă că simte ceva în piept şi a luat o pauză. A plecat acasă şi a fost găsit fără suflare de soţia sa. Aparent, nu suferea de nicio boală. "Moarte subită, aşa cum însăşi termenul spune, este survenirea opririi cardiace într-un mod neaşteptat, fără niciun prodon, la un pacient la care nimic nu anunţa lucrul acesta, la care nu se ştia bolnav înainte, care nu avea o suferinţă înainte", explică Horaţiu Moldovan, expert chirurgie.

Motivele care îi aduc pe tineri mai aproape de moarte

Medicii spun că nopţile nedormite, stresul, alimentaţia şi fumatul duc la apariţia sindromului morţii subite la adulţi. Iulian Doboşan are 27 de ani şi a văzut moartea cu ochii. Lucra ca designer de interior când a început pandemia. Brusc, a rămas fără clienţi. "Nopţi nedormite cu grămezile, am avut şi patru nopţi nedormite una după alta. Cinci zile treaz", povesteşte Iulian Doboșan.   

Stresul l-a dus pe marginea prăpastiei. S-a apucat de droguri. "Am descoperit amfetamina. Şi îmi dădea energie şi chef de viaţă şi fericire şi tot ce îmi doream eu", spune Iulian Doboşan. În scurt timp, organismul său a început să cedeze. "Nu puteam să mănânc, mi-a scăzut imunitatea, mă durea spatele. În corpul meu s-a petrecut ceva groaznic, încât am reuşit să ma distrug. Am probleme la vorbit, mă bâlbâi, încă am pierderi de memorie", adaugă Iulian Doboşan.

Pe acelaşi subiect

Dar este pe drumul cel bun. Pe alţi tineri, oboseala şi excesele i-au dus la moarte sigură. Iar statisticile spun o realitate crudă şi dau peste cap studiile făcute în urmă cu decenii: infarctul apare tot mai frecvent la oameni tot mai tineri, chiar şi la cei sub 30 de ani. "S-a schimbat un anumit profil la tineri, mai ales în ultimii 10 ani. Este vorba de sedentarism, este vorba de colesterolul crescut, de alimentaţia nesănătoasă, creşterea în greutate, obezitatea şi toate acestea duc la dezvoltarea galopantă", arată Tatu Chiţoiu, Preşedintele Societăţii de Cardiologie.

Profilul tinerilor care "mor subit", de infarct sau AVC

Cumulaţi, toţi aceşti factori pot duce la accident vascular cerebral. "Cel mai tânăr pacient a fost anul trecut în august: 21 de ani. Acum eşti bine, în 5 minute ai făcut accident vascular. Marea majoritate sunt stresaţi, fumători", spune Alina Murariu, neurolog. "Tineri până în 40 de ani care se află în acest sindrom de burn-out. Problema este că 80% nu vin. Cei 20% care vin sunt corporatişti", a precizat Daniela Biriş, psiholog.

Medicii recomandă cât mai mult mişcare, o alimentaţie echilibrată, fără energizante, iar după vârsta de 40 de ani controalele anuale ar trebui să devină obligatorii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Tot mai multe cazuri de moarte subită în rândul tinerilor. Motivele care duc la infarct sau AVC în cazul celor fără alte boli