De ce redenumește OMS variantele de Covid cu litere grecești. Cea britanică a devenit Alpha, cea indiană Delta. Lista completă
Dacă nu ați învățat încă numele celei mai recente variante de coronavirus care a provocat un dezastru în India - B.1.617.2 - nu vă temeți: Organizația Mondială a Sănătății a propus o soluție. OMS a declarat luni că a conceput un sistem mai puțin tehnic și mai ușor de pronunțat pentru denumirea variantelor, adică a versiunilor mutante ale virusului care au provocat noi creșteri ale infecțiilor în întreaga lume.
De Redactia Observator la 01.06.2021, 12:51Varianta coronavirusului descoperită în India are un nou nume: Delta. Variantelor li se vor atribui litere din alfabetul grecesc în ordinea în care sunt desemnate potențiale amenințări de către OMS. Acestea nu le vor înlocui pe cele din limbajul medical, de specialitate, dar vor fi folosite pentru a fi mai ușor de identificat și de înțeles pentru publicul larg.
B.1.617.2, de exemplu, care a contribuit la un tsunami de cazuri de Covid-19 în India, a fost numit Delta în cadrul noului sistem. Această variantă se poate răspândi chiar mai repede decât B.1.1.7, varianta descoperită în Marea Britanie și care a declanșat valuri devastatoare de cazuri la nivel global. (Noul nume al B.1.1.7, varianta britanică, este Alpha.) Oamenii de știință vor continua să atribuie șiruri lungi de litere și cifre noilor variante, dar speră că literele grecești vor fi folosite mai ușor în afara sferei medicale.
Există, de asemenea, o motivație mai profundă: sistemul de litere și numere a fost atât de complicat încât publicul larg se refererea la variante după locurile în care au fost descoperite („varianta indiană” pentru B.1.617.2, de exemplu). Oamenii de știință își fac griji că acele denumiri informale pot fi atât inexacte, cât și stigmatizante, pedepsind țările pentru că au investit în secvențierea genomului, necesară pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la noile mutații care ar fi putut să apară în altă parte. Rămâne de văzut dacă denumirile grecești vor ajunge să fie folosite în mod comun. Denumiri precum „varianta britanică” și „varianta sud-africană” s-au răspândit în presă și în discursul zilnic al oamenilor de mai multe luni.
În prezent, OMS recunoaște ca ”variante îngrijorătoare”:
- Varianta Alpha (B.1.1.7 - varianta britanică)
- Varianta Beta (B.1.351 - varianta sud-africană)
- Varianta Gamma (P.1 - varianta braziliană)
- Varianta Delta (B.1.617.2 - varianta indiană)
OMS recunoaște ca ”variante de interes”:
- Episilon (B.1427/B.1429 - varianta din SUA, desemnată pe 5 martie 2021 )
- Zeta (P.2 - varintă braziliană)
- Eta (B.1.525 - varinată din mai multe țări, desemnată pe 17 martie 2021)
- Theta (P.3 - varianta din Philipine)
- Iota (B.1.526, variantă americană, desemnată pe 24 martie 2021)
- Kappa (B.1.617.1, variantă din India)
Vietnamul a detectat o combinație extrem de periculoasă a celor două variante Alpha și Delta
Luni, un om de știință care a sfătuit guvernul britanic a spus că țara se află în stadiile incipiente ale unui al treilea val de infecții cu coronavirus, parțial din cauza variantei Delta Se crede că se va răspândi mai repede decât varianta Alpha, care a fost responsabilă de creșterea numărului de cazuri din Marea Britanie în timpul iernii. Între timp, Vietnamul a detectat ceea ce pare a fi o combinație a celor două variante Alpha și Delta. Sâmbătă, ministrul Sănătății din țară a declarat că se poate răspândi rapid prin aer și l-a descris ca fiind „foarte periculos”.