Două doctorițe de la Spitalul Gerota, confirmate cu coronavirus, sunt în stare gravă
Medicii români încep să cedeze în lupta cu coronavirusul. Două cadre medicale testate pozitiv şi internate la Institutul Matei Balş din Capitală se zbat între viaţă şi moarte. Este vorba despre două femei care au 40 şi 42 de ani şi nu au alte boli!
De Andreea Milea la 28.03.2020, 21:46- Una dintre paciente e șefa secției ATI.
- Doctorițele au fost infectate de un pacient.
Medicii români încep să cedeze în lupta cu coronavirusul. Două cadre medicale testate pozitiv şi internate la Institutul Matei Balş din Capitală se zbat între viaţă şi moarte. Este vorba despre două femei care au 40 şi 42 de ani şi nu au alte boli! Una dintre ele este şefa secţiei de Terapie Intensivă de la primul spital-focar din România - spitalul Gerota, acolo unde fostul poliţist care a ascuns faptul că a călătorit în străinătate a infectat zeci de medici şi asistente. Chiar ministrul Sănătăţii a transmis că, în cazul lor, prognosticul este rezervat.
Asistentă medicală Spital Gerota, 18 martie: Noi acolo ne-am făcut treaba ca nişte ostaşi pe frontul de luptă, în bătaia puştii, cu piepturile goale!
Pe salvatorii de la spitalul Gerota din Bucureşti, nimeni nu i-a salvat. Fostul ofiţer MAI care a minţit şi nu a recunoscut că a călătorit în Israel a infectat zeci de medici şi asistente. Printre ei, şi şefa secţiei de Terapie Intensivă, care se luptă acum să trăiască pe un pat de la Institutul Matei Balş. Alături de ea, un alt medic de la alt spital, se zbate între viaţă şi moarte. Ambele femei au 40, respectiv 42 de ani şi nu alte afecţiuni medicale.
NELU TĂTARU, Ministrul Sănătății: Ele sunt încă la Balş, dar noi vrem să le ducem la "CC Iliescu"
(Reporter): Dar de ce doriţi să le mutaţi de la Balş la CC Iliescu?
NELU TĂTARU: Ele sunt persoane tinere. Suportul ventilator trebuie să fie altul decât la o persoană în vârstă. Şi plus coordonarea, plus monitorizarea.
(Reporter): La Balş nu sunt suficiente ventilatoare?
NELU TĂTARU: Nu, nu. Sunt suficiente ventilatoare, dar este un spital de Boli Infecţioase în care TAIE deja începe suprapopularea.
LUDOVIC ORBAN, Premierul României: Sigur că prognosticul este rezervat.
Colegii şefei de la ATI sunt în stare de şoc. Mulţi sunt internaţi acum la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti după ce au fost şi ei testaţi pozitiv. Oamenii se plâng însă că nu toţi au fost verificaţi pentru că nu au fost destule teste.
Cadru medical de la Spitalul Gerota: Este foarte adevărat însă că noi, atunci, nu am avut decât 40 de teste. Erau mult mai mulţi oameni în spital. Noi am stat acolo zile şi nopţi nemâncaţi, nebăuţi, dând rapoarte peste rapoarte. Poate de asta ne-am şi îmbolnăvit atât de mulţi. Pe fond de suprasolicitare şi de oboseală.
Pacientul de la care a pornit totul la Spitalul gerota este in continuare internat la Matei Bals, la 19 zile de cand a fost testat pozitiv. Fostul cadru MAI a infectat 47 de persoane, iar acum este in stare buna.
Asistentă medicală de la Gerota, 18 martie: Este incalificabil ce ne-a făcut! A minţit cu neruşinare.
O inconştienţă şi o iresponsabilitate care s-au propagat în toată ţara încă de la începutul epidemiei. Şi la care s-a adăugat şi lipsa acută de echipamente de protecţie din spitalele româneşti.
NELU TĂTARU, Ministrul Sănătăţii: În toată ţara avem 184 de cazuri de cadre medicale pozitive. Cel mai mare focar este la Suceava, 90. În Bucureşti sunt cele 60.
Din carantină, închişi în spitalul-fortăreaţa Dimitrie Gerota, medicii care se tratează acum de infecţia cu coronavirus au lansat în repetate rânduri apeluri prin care le cereau oamenilor să stea acasă. Fostul ofiţer MAI are dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.