Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Astenia de toamnă: ce este şi cum ne dăm seama dacă suferim de această problemă. Remediile sunt la îndemână

Astenia de toamnă este provocarea noului sezon! Dacă sunteţi mai apatici, aveţi impresia că ziua de muncă nu se mai termină, iar cheful de mâncare pare că a dispărut, să ştiţi că nu sunt doar impresii! Una din 10 persoane suferă de astenia de toamnă, un cumul de stări ciudate, care ne pot pune beţe în roate, şi în viaţa personală, şi la serviciu. Partea bună este că le putem contracara sau preveni, dacă alegem un stil de viaţă sănătos.

de Redactia Observator

la 17.09.2024 , 17:54

Zile mai scurte. Temperaturi mai mici. Organismul nostru înregistrează toate schimbările pe care le aduce noul sezon. Şi reacţionează în consecinţă. "Astenia de toamnă este una dintre provocările de care trebuie să fim conştienţi, odată cu venirea sezonului rece. De cele mai multe ori, simptomele sunt senzaţia de oboseală, dorinţa de a ne izola, interpretăm ca fiind foarte mari sarcinile pe care le avem, pare că timpul nu ne mai ajunge, persoanele din jur parcă ne irită", explică Irina Gruia, psiholog.

Simptomele asteniei de toamnă:

  • stare continuă de oboseală
  • dureri de cap
  • stări de nervozitate
  • melancolie
  • capacitate scăzută de concentrare
  • insomnie
  • tulburări alimentare
Vezi și

Adaptarea la noul sezon se face, însă, din mers. Iar schimbarea începe chiar din farfurie. "Legumele verzi, pentru ca au antioxidanţi destul de buni pentru organism, la fel şi alimentele de culoare mov. Dovleacul iar este foarte bun. Şi multă hidratare. Persoanele care nu îşi pot atinge necesarul de hidratare pe parcursul zilei să îşi ia o sticluţă, să ştie că trebuie să o umple de 4-5 ori", spune Dorina Lăzărescu, nutriţionist.

Pe acelaşi subiect

Cum putem combate astenia de toamnă

"Meniul zilei" trebuie completat şi cu lucruri mici, aparent fără importanţă, dar care ne pot conferi o stare bună. "Minimum jumătate de oră pe zi de petrecut noi cu noi, ca şi reflectare a ceea ce trăim, să repirăm de 3 ori înainte de a lua o decizie în pripă, să petrecem cât mai mult timp cu oamenii dragi", adaugă Irina Gruia, psiholog.

Iar acest lucru se poate face şi printr-o plimbare în parc, printr-o sesiune de alergare în aer liber sau prin fitness, la sală. "Este foarte important să tragem un pic de noi. Ar trebui să facem mişcare în fiecare zi, dar dacă timpul nu ne permite, cel puţin de 3 ori pe săptămână şi weekendul să fie pauză şi relaxare", spune Elena Pariș, antrenoare fitness.

La nevoie, şi suplimentele alimentare ne pot ajuta în această perioadă, dacă ele sunt luate la recomandarea medicului. Astenia de toamnă ar trebui să dureze câteva săptămâni. Dacă sesizaţi o prelungire, ar trebui să cereţi ajutorul unui psiholog. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Astenia de toamnă: ce este şi cum ne dăm seama dacă suferim de această problemă. Remediile sunt la îndemână