Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Copiii trimişi la culcare devreme în primii ani de viaţă devin adulţi mai sănătoşi. Ce arată un studiu despre efectele somnului

Somnul copiilor. Odihna de calitate şi la orele potrivite îi poate feri pe cei mici de dependenţele de mai târziu! Este concluzia unui nou studiu.

de Olivia Păunescu

la 13.09.2024 , 13:02

Potrivit cercetării realizate de academicieni americani, copiii de 5 ani care erau culcaţi târziu au avut o probabilitate cu 26% mai mare să consume droguri, până la vârsta de 15 ani. Probabilitatea scade, odată cu creşterea vârstei. La 9 ani, acest risc era cu 19% mai mare.

Totodată, adolescenţii care în copilărie au adormit mai târziu au fost cu 45% mai predispuşi să consume alcool, potrivit cercetărorilor.

Un somn insuficient este, aşadar, mai periculos decât ne putem imaginea. Dincolo de posibilitatea unor adicţii mai târziu, odihna precară duce la slăbirea sistemului imunitar al copilului, la probleme de greutate şi, inclusiv, la uitarea unor lucruri învăţate pe timpul zilei.

Vezi și

Academia Americană de Medicină a Somnului a publicat un ghid în acest sens şi recomandă un somn de 16 ore pe zi, în cazul bebeluşilor şi, iată, mai puţin odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toate acestea, programul este respectat şi nu prea. Dacă privim în direcţia adolescenţilor, vedem că ei dorm cu minimum 3 ore mai puţin decât este recomandat. 45% dintre ei se confruntă cu tulburări de somn, mai arată datele.

Olivia Păunescu Like

Responsabilitate! Este primul cuvânt care îmi vine în minte, atunci când mă gândesc ce implică meseria de jurnalist, un job pe care l-am îmbrăţişat şi care m-a îmbrăţişat, la rândul lui, semn că lucrurile bune în viaţă se întâmplă...

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Sănătate » Copiii trimişi la culcare devreme în primii ani de viaţă devin adulţi mai sănătoşi. Ce arată un studiu despre efectele somnului