Ce efecte negative are carnea din dieta noastră. Ce ar trebui să aibă în vedere vegetarienii și cei care țin post
Atunci când este consumată prea des și în cantități foarte mari, carnea poate avea multiple efecte negative asupra organismului. Unul din cele mai cunoscute este creșterea nivelului de colesterol, însă acesta nu e singurul. Atunci când consumăm carne în exces, ne supunem la o serie de riscuri pentru sănătatea noastră, precum oboseală, deshidratare, constipare, creșterea fragilității oaselor sau dureri de cap. Mai mult, excesul de carne duce, în multe cazuri, și la un consum redus de alimente necesare pentru buna funcționare a organismului, cum sunt legumele sau fructele.
De Redactia Observator la 27.08.2018, 12:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Atunci când este consumată prea des și în cantități foarte mari, carnea poate avea multiple efecte negative asupra organismului. Unul din cele mai cunoscute este creșterea nivelului de colesterol, însă acesta nu e singurul. Atunci când consumăm carne în exces, ne supunem la o serie de riscuri pentru sănătatea noastră, precum oboseală, deshidratare, constipare, creșterea fragilității oaselor sau dureri de cap. Mai mult, excesul de carne duce, în multe cazuri, și la un consum redus de alimente necesare pentru buna funcționare a organismului, cum sunt legumele sau fructele.
Acest lucru se vede foarte clar în SUA, unde, după zeci de ani de la eradicarea sa, a reapărut scorbutul în rândul populației, după cum arată Slate. Scorbutul era o boală de care sufereau în special marinarii și coloniștii care călătoreau către continentul nord-american pe vase cu pânze. Aceștia nu puteau stoca fructe la bordul navelor, întrucât se stricau în timpul călătoriilor lungi, ce puteau să depășească 2 luni, în unele cazuri. Scorbutul apare din cauza deficienței de vitamina C, pe care o luăm din fructe și unele legume și poate duce la simptome grave, precum sângerarea gingiilor, căderea dinților sau chiar la moarte, dacă nu este tratat. Are un singur leac, și anume consumul imediat de vitamina C.
Nutriția este esențială pentru sănătatea noastră, motiv pentru care e foarte important să încercăm să ne alimentăm corect și să încercăm mereu să ne echilibrăm dieta, în așa fel încât să ne asigurăm că organismul nostru primește toate vitaminele, mineralele și substanțele nutritive de care are nevoie. Fie că ești un consumator avid de carne sau un vegan convins, trebuie să te asiguri mereu că alimentația ta este variată, tocmai pentru a evita apariția deficiențelor nutriționale în organismul tău. Desigur, balanța înclină în favoarea vegetarianismului, din punct de vedere al sănătății alimentației. Asta nu înseamnă că vegetarienii și cei care țin post nu se pot confrunta și ei cu unele deficiențe alimentare ce trebuie reparate, precum și schimbări la nivelul organismului. Uite ce ar trebui să iei în considerare dacă ești vegetarian sau ții post:
Suplimentarea dietei
Atunci când reduci drastic consumul de carne, fie pentru că ții post sau pentru că ești vegetarian, există posibilitatea ca producția unor aminoacizi din organismul tău să scadă drastic. Unul dintre cei mai importanți este L-carnitina, un aminoacid care se găsește în special în produsele de origine animală și joacă un rol crucial în producția de energie, transportând acizii grași în mitocondriile celulelor din organism.
Dacă ții post sau renunți complet la carne și vrei să te asiguri că nu ai niciun fel de deficiențe, poți consuma L-carnitina sub formă de supliment alimentar, ceea ce te va ajuta să compensezi pentru lipsa acesteia din dieta ta. Mai mult decât atât, L-carnitina poate contribui și la pierderea în greutate, întrucât principalul său rol este de a transporta acizii grași în celule, unde aceștia pot fi arși și transformați în energie.
Slăbitul
Una dintre cele mai comune impresii înainte de a deveni vegetarian sau înainte de a posti este că vei slăbi foarte mult în perioada în care renunți la produsele din carne. Acest lucru nu este adevărat decât în parte. Deși eliminarea cărnii din dieta ta poate reduce numărul de calorii pe care le consumi, există riscul să ajungi să înlocuiești o mâncare nesănătoasă cu alta. Dacă renunți la carne dar începi să consumi snackuri și dulciuri, nu faci altceva decât să iei caloriile pe care le consumai anterior din altă parte. În plus, aceste tipuri de alimente sunt la fel de nesănătoase ca și mâncarea de tip fast-food, având o valoare nutrițională foarte scăzută. Dacă vrei într-adevăr să obții beneficii pe urma renunțării la carne, încearcă să-ți suplimentezi dieta cu mai multe fructe și legume, care conțin mult mai puține calorii și vor fi și mult mai sănătoase pentru tine.
Nutriția
Atunci când renunți la carne, trebuie să încerci să consumi cât mai multe proteine de origine vegetală care vor contribui la dezvoltarea și repararea celulelor din organism. Una din cele mai bune surse de proteine, atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care țin post e soia, pe care o poți consuma fie sub formă de lapte, tofu sau chiar sub formă de imitație de carne. Surse alternative pentru consumul de proteine includ mazărea, fasolea, lintea sau chiar alunele.