Haos la DSP: unii se vindecă de COVID până să le răspundă cineva, alţii primesc rezultate pozitive deşi nu s-au testat
Nou record de infectări: 19.685 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Asta a dus la blocarea activităţii Direcţiilor de Sănătate judeţene, unde nu mai apucă nimeni să răspundă la telefoane, să elibereze documente şi să facă programările pentru testarea gratuită. Oamenii sună în zadar la DSP, aşteaptă zile întregi rezultatele testelor, deciziile de izolare şi carantinare, timp în care chiar trec de boală.
De Redactia Observator la 25.01.2022, 20:29Haosul din Direcţiile de Sănătate Publică e atât de mare încât nici mailurile nu mai ajung unde trebuie. O femeie din Braşov a primit un e-mail de la DSP Bucureşti şi a fost anunţată că este pozitivă. Doar că ... "Eu nu m-am testat. Când am deschis e-mailul am văzut că este altă persoană. Poate doamna avea nevoie de documentul respectiv şi l-am primit eu, puteam pur şi simplu să şterg mailul şi aia era", povesteşte ea.
Angajaţii DSP spun că nu reuşesc să răspundă la telefoane, tocmai pentru că sună prea mulţi oameni. "«Momentan, toţi operatorii sunt ocupaţi, vă rugăm aşteptaţi». De două zile încerc să iau legătura cu cei de la DSP Bucureşti pentru a afla mai multe informaţii despre rezultatul testelor, care nu au venit de aproape trei zile".
Haos la DSP. Oamenii aşteaptă zile în şir pentru un răspuns
Iar oamenii care trebuie să se testeze sau să intre în carantină deja nu mai ştiu ce să facă. "Este o nebunie, înţeleg că sunt depăşiţi de situaţie şi sunt foarte mulţi infectaţi, dar nici nu este o coordonare între DSP, spitale. Sunt copleşiţi", comentează o femeie. "Nu se răspunde, nu se dau nici informaţiile exacte că am sunat dimineaţă, ni s-a spus că putem să venim direct aici, fără niciun cod. Noi am sunat pentru cod", explică un bărbat.
- ”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza...
- Bilanț coronavirus în România, 25 ianuarie. Aproape 20.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
- Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european
Medicii recunosc că sunt probleme mari la care n-au soluţii. "Este imposibil. Suntem în întârziere cu aproximativ o săptămână. Persoane care s-au infectat pe data de 17, 18 abia sunt sunate zilele acestea", susţine Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt DSP Suceava. "Deciziile de izolare sunt o invenţie nouă, în absenţa lor nu se poate emite concediu medical de izolare. Au mai inventat nişte hârtii care să ne încurce", afirmă Eva Cristescu, medic de familie.
Programări în stand by pentru testarea COVID
Pentru Bucureşti şi Ilfov au fost deschise centre de testare în mai multe spitale, însă doar cu programare prin DSP, telefonic sau online. "Cei care nu s-au programat trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi anunţe medicul de familie şi să încerce programarea. Mai facem câteva excepţii pentru persoanele în vârstă care nu se descurcă cu tehnologia nouă, îi ajutăm noi să îşi facă programarea", spune Cătălin Apostolescu, manager Matei Balş.
La Iaşi, presiunea e pe ambulanţe. Echipajele trebuie să se deplaseze la domiciliul pacienţilor. Sunt şi 500 de cereri de testare zilnic. Timpul de aşteptare ajunge şi la 2-3 zile. "40-50 de recoltari pe zi şi nu putem face faţă. A urcat colegul să recolteze. Şi apoi următorul. Următorul!"
Pacienţii cu Omicron i-ar putea infecta şi pe puţinii medici rămaşi
Cea mai mare frică a medicilor de aici este că pacienţii cu Omicron care ajung în spital în număr mare le-ar putea infecta colegii. "Riscăm să avem locuri și să nu avem cu cine să îi tratăm", susţine Vasile Cepoi, director DSP Iași. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu a oferit vreo soluţie, asta în condiţiile în care numărul de cazuri este în creştere.