Antena Meniu Search
x

Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, a estimat, duminică, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Europa.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 11:46

OMS: Varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei în Europa
OMS: Varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei în Europa - Shutterstock

"Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, făcând totuşi un apel la prudenţă din cauza versatilităţii virusului. "Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a estimat el.

Cu toate acestea, nu suntem într-o "eră endemică", a subliniat oficialul OMS. "Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi", a insistat Kluge.

În Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (SEE), această variantă care a apărut la sfârşitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă, conform agenţiei europene de sănătate.

"Fiecare trebuie să gestioneze situaţia"

Pe acelaşi subiect

"Fiecare trebuie să gestioneze situaţia. Dacă nu te simţi bine, stai acasă, fă un autotest. Dacă eşti pozitiv, izolează-te", a spus Kluge.

Obiectivul este de a stabiliza situaţia sănătăţii în toată Europa, unde decalajele în vaccinarea împotriva Covid sunt colosale, variind de la 25 la 95% din populaţie în funcţie de ţara din regiune, ceea ce poate duce la grade diferite în supraaglomerarea spitalelor.

"Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a insistat Kluge.

Pentru directorul OMS din Europa, "nu este momentul să se joace ruleta rusească. "Oamenii sunt încă foarte încurajaţi să se vaccineze, să facă boosterul şi să urmeze măsurile preventive", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european