Persoanele infectate cu Covid-19 sunt adunate și duse cu microbuzul la evaluare: "L-a plimbat prin tot sectorul" | Video
S-au dus vremurile când cei infectaţi cu noul coronavirus erau transportaţi cu izoleta la spital. Acum, din cauza numărului mare de infectări, bolnavii sunt luaţi de acasă cu microbuzul şi duşi la grămadă, la evaluare.
De Alexandra Popescu la 17.10.2020, 22:19Nu este însă o practică nouă, spun autorităţile, care admit că serviciile de ambulanţă sunt total depăşite de numărul cazurilor.
mama pacient: "N-a venit ambulanţa. L-a plimbat prin tot sectorul un microbuz al pompierilor. Şi a mai luat încă 6 pacienţi, dintre care 2 erau simptomatici cu probleme respiratorii. A ajuns în 3 ore la Balş"
Este mărturia unei mame al cărei fiu a fost infectat cu sars-cov2 şi care se aştepta ca băiatul să ajungă la spital cu ambulanţa. Microbuzul aparţine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi este condus de un şofer îmbrăcat în combinezon. Autorităţile spun că metoda de transport nu este una nouă şi nu trebuie să şocheze.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "S-au folosit microbuzele şi maşinile de multiple victime care pot să ia mai mulţi pacienţi încă de la începutul pandemiei. Din momentul în care duci persoanele doar la evaluare şi nu e nevoie de îngrijire medicală pe durata transportului e normal să facem asta decât să trimitem ambulanţe, să le blocăm, când avem şi alte urgenţe reale. Se folosesc microbuze pentru că se transportă infectaţi, nu se transportă suspecţii care nu ştim statusul lor"
Alice Grasu, manager general serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: "Este foarte greu să transporţi fiecare pacient cu o ambulanţă pentru o evaluare. Vorbim de pacienţii asimptomatici sau cu simptomatologie minoră. În cazul acesta în care numărul de pacienţi a crescut foarte mult este nevoie de mai mult personal"
DSP-urile se ocupă să programeze transportul comun al pacienţilor spre şi dinspre spital.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "Dacă cineva este deranjat că îi luăm cu microbuzul şi că sunt cu multe persoane, din păcate nu avem cum să alocăm la fiecare persoană pentru evaluare ambulanţa ei proprie"
Numărul mare de cazuri zilnice din Bucureşti blochează şi spitalele. Unităţile medicale abia mai fac faţă, iar în unele locuri situaţia este deja disperată.
Aceste imagini au fost surprinse, aseară, în curtea spitalului Matei Balş din Capitală.
"Au fost peste 20, poate 25 de ambulanţe şi presiunea şi volumul de muncă a fost infernal. Toţi pacienţii necesitau fie oxigen şi tratament, fie oxigen şi internare", mărturiseşte o asistentă.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: "Vin foarte mulţi pacienţi cu formă de boală severă şi pe lângă aceştia avem un număr foarte mare, de 100, de multe ori depăşeşte 100 de pacienţi asimptomatici sau cu forme uşoare care au nevoie de evaluare"
La Marius Nasta sunt deja pacienţi care au nevoie de un pat la terapie intensivă, însă nu au loc. De aceea sunt ventilaţi pe secţii, deşi starea lor de sănătate este una delicată.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: "Zonele de triaj epidemiologic, zonele care în mod normal sunt destinate pacientului pentru a fi evaluat, aceste zone au fost ocupate cu pacienţi care au fost internaţi şi pacienţii care au venit şi au necesitat oxigen au trebuit să stea pe scaun, să primească suplimentul de oxigen."
Medicii spun că toate paturile care se eliberează într-o zi sunt ocupate imediat. Doar în ultimele 24 de ore, 446 de persoane au fost depistate pozitiv doar în Capitală.