Boala care ucide zilnic 40 de români. Care sunt primele semne care sugerează o problemă
România are peste 1.000 de decese la 100.000 de locuitori provocate de bolile cardiovasculare, a doua cea mai mare rată din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Care sunt primele semne care sugerează o problemă cardiacă.
Bolile cardiovasculare reprezintă, categoric, cel mai mare risc pentru vieţile noastre. Statisticile arată clar ca sunt cauza numărul unu de deces la nivel naţional şi că în fiecare zi, infarctul ucide 40 de oameni. Mulţi vor spune că duc o viaţă sănătoasă sau sunt tineri. Problema este că infarctul apare la persoane din ce în ce mai tinere şi - aparent - sănătoase.
Stilul de viaţă este de vină şi pentru creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, iar infarctul a fost semnalat, în ultimii, chiar şi la pacienţi sub 40 de ani. "Bolile de inimă și în special cardiopatia ischemică sunt influențate foarte mult de factori de risc, adică viață agitată, mâncare la colțul străzii și nesănătoasă, fumat, sedentarism, diabet care este boală secolului", explică chirurgul Călin Popa.
Aşadar, indiferent de vârstă, mare atenţie la semnele care sugerează o problemă cardiacă. În anumite cazuri, durerea în piept chiar este semnul unui infarct. "O durere puternică asociată de bolnav cu senzația morții iminente, caracteriyata că fiind constrictiva, că o gheară care strânge inima sau care îl apasă în piept și nu îl lasă să respire. această durere nu cedează, poate că are variații de intensitate care nu cedează. Bolnavul este transpirat, dispneic, nu respiră bine, acestea sunt simptomele unui infarct acut", spune Călin Popa.
Pentru cei care cred că trec printr-un infarct acut, medicii au o serie de recomandări care cresc şansele de supravieţuire: cea mai importantă, mergeţi cât mai rapid la un spital. "Să nu facă efort, să încerce sa stea calm pentru că dacă se agită şi inima bate mai repede asta agravează. Diagnosticul se pune electrocardiografic, apoi se face o coronarografie care să arate unde este artera obstrucţionată. Dacă acest bolnav este tratat în primele șase ore de la apariția infarctului el nu va avea urmări grave si va putea să ducă o viaţă normală".
- Care sunt cele mai expuse persoane la "boala secolului". Infarctul şi AVC-ul, printre simptome: "Este o pandemie"
- Durerea de umăr poate ascunde afecțiuni grave. Cum este pus un diagnostic corect
- Ziua cu cele mai multe atacuri de cord din an. Cardiologii spun că 2 factori sunt de vină pentru statistica sumbră
- Boala care ucide zilnic 40 de români. Care sunt primele semne care sugerează o problemă
- Vinul scade riscul bolilor cardiovasculare, dar importantă e cantitatea și vârsta
Boala care ucide zilnic 40 de români
Totuşi, o idee bună este întotdeauna prevenţia. Aşa că pacienţii din categoriile de risc ar trebui să ajungă la medic înainte să fie. prea târziu. "Istoricul familial ne poate spune foarte multe. Aceste persoane care vin din familii cu istoric încărcat de probleme cardiovasculare trebuie să ţină aproape de doctor pentru un diagnostic cât mai precoce". Chiar şi în cazul celor cu un bagaj genetic predispozant, micile schimbări în stilul de viaţă fac minuni.
Primele schimbări pe care trebuie să le faceţi sunt: renunţatul la fumat şi la alcoolul în exces. Studiile spun că o ţigară pe zi creşte riscul de infarct cu 50%. Partea bună este că situaţia este reversibilă şi chiar şi pentru un fumător înrăit, acest risc este identic cu al unui nefumător la 5 ani după renunţarea la fumat. Pe locul doi sunt odihna şi sportul, adică somn suficient şi un stil de viaţă activ în restul timpului. Recomandate sunt plimbările zilnice, înotul, ciclismul sau joggingul.
Nu începeţi brusc, apelaţi mereu la ajutorul unui instructor care să vă supravegheze evoluţia şi controlaţi-vă greutatea. Dacă nu aţi făcut sport mult timp, ar fi necesare şi o serie de analize care să vă arate rezistenţa la efort.
Obezitatea este asociată cu riscul de recurenţă al infarctului miocardic. Şi, chiar dacă poate părea imposibil, faceţi în aşa fel încât să diminuaţi stresul din viaţa dumneavoastră. Identificaţi sursele de nelinişte, construiţi-vă un nou sistem de priorităţi şi, la nevoie, apelaţi la terapie. Important este să fiţi mai bine.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰