"Înghit dimineaţa 1-2 căţei de usturoi". Leacuri băbeşti şi remedii naturiste la care românii nu pot renunţa. Alimentul care creşte imunitatea
Ca în fiecare an, temperaturile scăzute au adus cu ele viroze şi primele cazuri de gripă. Şi chiar dacă - din fericire - sunt multe răceli de sezon care se pot trata acasă, medicii trag un semnal de alarmă: nu vă bazaţi doar pe leacuri băbeşti şi, dacă simptomele nu trec în câteva zile sau se agravează, cereţi neapărat sfatul unui medic.
De Clara Mihociu la 17.11.2023, 17:58Siropul de ridiche neagră este doar unul dintre remediile naturiste considerate miraculoase de români. Unde mai pui că nu conţine chimicale şi nici nu poate fi vorba despre supradoză.
Lecuri băbeşti de iarnă. La ce remedii naturiste apelează românii
"Ieftin, simplu şi rapid şi unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru tuse. Însă medicii spun că poate fi, cel mult, adjuvant, nu poate înlocui tratamentele", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.
Cu toate acestea, sunt destui care preferă leacurile învăţate de la bunici în locul medicamentelor din farmacii. "Ajută la răceală, pentru diabet. E bun pentru toate, pentru tensiune", spune o femeie. Cum se consumă usturoiul pentru răceală? "Îl înghit dimineaţa, 1-2 căţei", explică ea.
- Situație critică în Capitală: Spitalele sunt în pragul colapsului. La Colţea s-au cumpărat citostatice pe...
- Inamicii siluetei din timpul iernii, alimentaţia grasă şi lipsa sportului. Sfaturile nutriţioniştilor pentru a...
- Alimentul consumat zilnic care poate duce la diabet la fel ca zahărul. Românii sunt pe primele locuri în Europa la...
"Poţi să foloseşti ceapa dacă vrei să cureţi aerul din cameră, dacă eşti bolnav şi aerul este închis. Ajută, se înegreşte ceapa, ia toată chestia naşpa din aer", crede o femeie.
Mierea de albine, bună pentru imunitate
Nimeni nu caută explicaţii, este suficient că funcţionează. Pe lista "minunilor" naturii este şi mierea de albine.
"Mierea de tei pentru răceală şi imunitate. Nu tratează, cresc imunitatea. Sunt produse naturale, sunt recomandate produsele naturale pentru consum, dar să schimbăm sfatul medicului, niciodată", spune o femeie care vinde miere. Iar aceasta ar trebui să fie regula. Din păcate însă, spitalele sunt pline de copii trataţi "băbeşte" sau, mai grav, după ureche.
"Din nefericire, pacienţii temporizează prezenţa la medicul de familie. Mai mult decât atât, încearcă tratamente recomandate de vecini şi rude, tratamente care nu ajută, ci din contră, agravează boala", declară Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
"Tratamentul cu antibiotic sau tratamentul după ce a auzit părintele că a mers la alt copil nu se recomandă. Se face abuz de tot ce înseamnă antitermic, Paracetamol, Nurofen. Trebuie respectat prospectul şi indicaţia medicului de familie. Se dau pe kg/corp există cazuri cu intoxicaţii cu aceste substanţe", atrage atenţia Alina Belu, managerul Spitalului de Pediatrie.
Şi vorbim aici despre medicamente care se pot cumpăra şi fără reţetă şi care reprezintă peste 50 la sută din totalul vânzărilor în 2023.