Intervenție medicală în premieră la Galați. Doi bătrâni cu probleme cardiace severe au primit o nouă șansă la viață
Doi bătrâni din Galaţi, cu probleme cardiace severe, au primit o nouă şansă la viaţă. La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galaţi au fost realizate primele implanturi de stimulatoare cardiace. Intervenţia se adresează pacienţilor care au ritmul cardiac mult prea lent şi este singura variantă de tratament pentru astfel de cazuri. Odată cu aceste operaţii, Galaţi intră în rândul unităţilor medicale din ţară unde se pot realiza astfel de intervenţii.
De Redactia Observator la 19.05.2021, 16:43Doi bătrâni în vârstă de 70 şi 86 de ani au fost primii pacienţi din Galaţi care au primit stimulatoare cardiace. Operaţiile au decurs bine, iar după perioada de recuperare de aproximativ o lună, pacienţii îşi vor putea relua viaţa normală.
Costul unui stimulator cardiac este de 4.700 de lei
Luiza Nechita, medic cardiolog: ”Sunt doi pacienți care a avut necesar vital implantarea acestor stimulatoare cardiace și fără de care aveau un risc de deces ridicat”
Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace: ”Aceasta interventie se adreseaza unui ritm cardiac prea lent care poate sa apara in contextul unor boli extrem de variate”.
Pentru început, 10 stimulatoare au fost cumpărate din fondurile primite de la Consiliul Judeţean, care a alocat 60.000 de lei pentru demararea proiectului.
Până acum, gălăţenii care aveau nevoie de stimulatoare cardiace erau transferaţi la alte spitale din ţară, unde se realizează această procedură.
De anul trecut, la Galați se fac și operații de montare de stenturi
Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace: ”De la Iasi si pana la Bucuresti nu mai exista niciun alt centru de implant. Și este nevoie de astfel de centre de implant pentru ca patologia la care se adreseaza stimulatoarele cardice este o patologie cu risc vital imediat”.
În urmă cu un an, tot la Galaţi a fost demarat şi programul de montare de stenturi. De atunci şi până în prezent, în jur de 200 de gălăţeni au primit stenturi, intervenţii pentru care, până anul trecut, mergeau tot la Iaşi sau Bucureşti.