''Îşi bat joc de lume. Nu ne fac tratamentul la timp.'' Cu lacrimi în ochi, bolnavii de hepatita C sunt disperaţi după ce au rămas fără medicamente
Preocupate cu pandemia, autorităţile din domeniul sanitar uită de celelalte afecţiuni şi amână decizii importante pentru sănătatea celor care suferă de alte boli. Este cazul celor care au fost depistaţi cu hepatita C şi care au rămas fără tratament decontat. De altfel, medicamentele nu se găsesc nici cu banii jos.
De Cristina Oprea la 02.11.2021, 20:51''Îşi bat joc de lume, îşi bat joc de lume. Nu ne fac tratamentul la timp.''
Cu lacrimi în ochi şi disperare în suflet. Aşa ne-a primit astăzi Dorina Sandu. Are hepatita C virală. S-a tratat de boală în urmă cu mai bine de 10 ani şi credea că e vindecată. Prea săraca să îşi permită costurile retestării, femeia nu şi-a mai făcut analize pentru a vedea dacă mai are virusul. În vară a aflat că n-a scăpat
Reporter: Cum vă simţiţi acum, cum vă este?
Dorina Sandu: O zi bună, zece rele. Acum e bine, aş face treabă, cat e frigu de... dar după aia e corpul leneş.
- Bolnavii de hepatita C, fără tratament. Preocupate de pandemia de Covid, autoritățile amână decizii care ar...
- Medic de familie: Să moară peste 500 de oameni înseamnă 10 autobuze care cad în prăpastie, ca în Muntenegru....
- Escrocii nevaccinaţi le-au furat certificatele verzi celor imunizaţi. Printre beneficiari, rude ale lui Omar Hayssam
Reporter: Vă ia oboseala mai repede.
Dorina Sandu: Da, da, da!
Femeia s-a putut retesta în vară graţie unui proiect al Universitatii de Medicina şi Farmacie din Craiova. În luna iulie, campania de screening a ajuns în comuna Sadova. Din 500 de persoane testate, zece au fost diagnosticate cu infecţie cu virusul hepatitei C. Pentru fiecare dintre aceste persoane, tratamentul trebuia început chiar de atunci. Fiecare zi fără tratament e ca o condamnare. Netratată, boala se transforma în ciroză.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: Aceşti oameni ne întreabă destul de frecvent: domn doctor, eu când pot să încep să îmi fac tratamentul? Ar trebui să dea un răspuns Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, în special, Ministerul Sănătăţii. Excesul de mortalitate într-o pandemie se datorează şi inaccesibilităţii în sistemul sanitar pentru celelalte afecţiuni.
OMS susţine că hepatita C virală ar putea fi eradicată până în 2030
Hepatita C virală este o boală care ar putea fi eradicată până în 2030, potrivit Organizaţiei Mondială a Sănătăţii. Tratamentele actuale dau rezultate în cazul a 99% din pacienţi. Important este ca boala să fie depistata înainte ca ficatul sa fie afectat grav. Din 2019, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi-a însuşit responsabilitatea pentru diagnosticarea precoce.
Carmen Oancea, responsabil proiect: Testele pe care le folosim noi sunt teste rapide, rezultatul se primeşte pe loc. Pentru că există varianta depistării la laboratoarele de analize, însă nu avem certitudinea că pacientul va face acest lucru şi se va şi întoarce cu rezultatele într-un timp optim.
Dar cei implicaţi în campania de screening privesc neputincioşi cum eforturile lor sunt zădărnicite de lipsa de medicaţie.
Dan Gheonea, rector UMF Craiova: Avem nevoie de autorităţile statului în deblocarea procesului de tratament antiviral. Sunt luni pe care le pierdem, luni care sunt în detrimentul pacientului cu hepatită C pentru că ar putea fi tratat şi vindecat.
Un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat în septembrie şi în care au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite aceste medicamente a fost transmis de Ministerul Sănătăţii, dar nu se ştie cât va mai dura până când CNAS va asigura tratamentele. Între timp, România rămâne pe primul loc la nivel european, la numărul de cazuri de hepatită.