Antena Meniu Search
x

Video Bolnavii de hepatita C, fără tratament. Preocupate de pandemia de Covid, autoritățile amână decizii care ar putea salva vieți

Valul 4 al pandemiei îi pune în pericol pe bolnavii de hepatita C. Aceştia au rămas fără tratament decontat prin CAS din cauza autorităţilor care, preocupate de pandemia COVID, amână deciziile importante pentru sănătatea celor care suferă de alte boli. Problema este că tratamentele moderne pentru Hepatita C sunt scumpe şi majoritatea celor infectaţi nu şi le pot permite.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 02.11.2021, 16:49

Vezi și

Hepatita C nu este o condamnare, iar pacienţii depistaţi la timp se pot vindeca fără probleme. Condiţia este ca boala sa fie descoperită şi tratată la timp. În ultimele luni, însă, bolnavii stau şi aşteaptă tratamentul.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”În luna iulie, campania de screening a ajuns la Sadova. Din 500 de persoane testate, 10 au fost depistate cu hepatita C. Pentru fiecare tratamentul trebuia început chiar de atunci”.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Amânarea tratamentului, dacă pentru unii nu înseamnă nimic, pentru alții înseamnă trecerea de la hepatită cronică la ciroză hepatică”. 

Bolnavii așteaptă de luni bune tratamentul pentru hepatita C

Pe acelaşi subiect

Dacă în privinţa screeningului pentru hepatita cronică lucrurile stau ceva mai bine decât în anii trecuţi, problema tratamentului nu pare să aibă o rezolvare imediată.

Carmen Oancea, responsabil proiect: ”Testele noastre dau rezultatele pe loc. Noi creăm conexiunea ulterioara cu specialiști pentru a asigura monitorizarea ulterioară a pacientului și ajungerea la tratament”. 

Dan Gheonea, rector Umf Craiova: ”Avem nevoie de autoritățile statului de deblocarea procesului de tratament antiviral”.

Medicii le cer autorităților să nu ignore celelalte afecțiuni când gestionează pandemia de Covid

Deşi pandemia este principala problemă a momentului, medicii spun că autorităţile nu ar trebui să uite de celelalte afecţiuni grave.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Excesul de mortalitate din pandemie se datorează și din cauza inaccesibilității sistemului sanitar de către alți bolnavi”

Dacă programul de tratament pentru Heptatita C nu va fi deblocat luna aceasta, bolnavii ar putea primi medicamentele abia în februarie. Din păcate, fără fonduri de la CAS, costul ridicat al medicamentelor le face inaccesibile multora dintre bolnavi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Bolnavii de hepatita C, fără tratament. Preocupate de pandemia de Covid, autoritățile amână decizii care ar putea salva vieți