Laborator de testare COVID-19, la Suceava
Spitalul Județean Suceava va avea un laborator de testare rapidă pentru pacienții suspecți de coronavirus. Asta după ce Universitatea Ștefan cel Mare din oraş a pus la dispoziția medicilor echipamentele necesare.
De Redactia Observator la 20.03.2020, 12:52Spitalul Județean Suceava va avea un laborator de testare rapidă pentru pacienții suspecți de coronavirus. Asta după ce Universitatea Ștefan cel Mare din oraş a pus la dispoziția medicilor echipamentele necesare.
Specialiștii au gândit un ansamblu rapid şi eficient, astfel încât medicii să nu mai fie nevoiţi să aştepte rezultatele de la Iaşi. Până la 200 de probe pot fi analizate într-o singură zi, iar laboratorul urmează să fie funcțional de săptămâna viitoare.
În laboratorul amenjat la Compartimentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava se fac deja probe la echipamentele care vor fi în laboratorul de diagnostic COVID-19.
Cercetătorii de aici, care până acum făceau teste pentru a-i ajută pe bolnavii de diabet, s-au gândit că pot veni în sprijinul spitalului judeţean cu un mecanism eficient de depistare a coronavirusului.
Roxana Gheorghiţă, cercetător post doctoral: Probele se vor fixa într-o placă specială destinată acestei părți a experimentului și cu ajutorul unui soft integrat vom observă amplificarea practic a acizilor nucleici și a catenilor de ADN. În momentul în care folosim softul integrat putem să observăm eventuale apariții a virusului
Echipamentele au fost cumpărate anul trecut printr-un proiect cu fonduri europene. Valoarea lor se apropie de 10 milioane de lei.
Andrei Lobiuc, biolog: Aparatura noastră era exact ceea ce trebuia pentru detecție, domnul prorector pe partea științifică, domnul Dimian a înaintat propunerea către DSP și Spitalul Județean, în urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că da, putem să o folosim, mai avem nevoie de un spațiu adecvat, de colaborarea cu medicii, cu personalul din spital, de reactivii necesari.
Pentru o zi de opt ore, cu personal instruit, pot fi analizare 100-120 de probe pe zi, iar dacă se va lucra în ture, numărul se poate dubla. Conducerea spitalului a trimis deja la instructaj mai multe cadre medicale şi se lucrează acum pentru punerea la punct a spațiului de 1000 de metri pătrați dedicat în totalitate laboratorului.
Mircea Macovei, director medical Spitalul Judeţeab de Urgenţă Suceava: Se testează exclusiv pacienţii care au indicaţie de testare. Deci nu vor fi la cerere. Sperăm și noi să avem confirmarea într-un timp cât mai scurt, mai ales pentru pacienții care sunt suspecți, pe care noi îi ținem în momentul de față o perioadă de timp până vin răspunsurile probelor trimise la Iași. Și să scurtăm timpul în care trebuie să îi ținem sub observăție pe acești pacienți.
Saptămâna trecută, Spitalul Județean de Urgenţă Suceava a fost desemnat Spital de Fază I, asta înseamnă că va primi pacienții infectați cu COVID-19 şi îi va şi trata. Conducerea unității medicale a comandat deja o mie de kituri de testare, cu reactivii aferenți