Legumele care reduc riscul de cancer. Recomandările unui oncolog
Doar unul din 10 americani consumă cantitatea recomandată de legume, de 2 - 4 porții pe zi. Un motiv important pentru a mânca legume frecvent este că ele pot contribui la prevenirea cancerului. Recomandările unui oncolog.
De Redactia Observator la 24.05.2024, 12:06Dr. Anaum Maqsood, MD, specialist în oncologie medicală gastrointestinală și oncologie hematologică la Houston Methodist, spune că unul dintre motive pentru care legumele pot preveni cancerul este faptul că sunt bogate în antioxidanți.
Studiile științifice arată că antioxidanții joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar, ajutând inclusiv la protejarea împotriva inflamației cronice (care poate duce la anumite tipuri de cancer și alte boli).
Dr. Donald Barry Boyd, MD, MS, oncolog medical la Yale Cancer Center, spune că un alt motiv pentru care o dietă bogată în legume este legată de reducerea riscului de cancer este că acestea sunt o sursă bună de fibre.
Legumele crucifere reduc riscul de cancer
- Cât de periculos poate deveni consumul de fructe. Ce ne recomandă nutriţioniştii
- Pacienţii care nu se pot opera pentru corectarea deviaţiei de sept. 80% dintre oameni au septul nazal deviat
- De ce a crescut brusc numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor. Specialiştii recomandă mai multe măsuri...
Toate legumele au antioxidanți și fibre și pot ajuta la reducerea riscului de cancer atunci când sunt consumate în mod regulat. Dar, pentru un randament nutrițional mai important, Dr. Maqsood optează pentru legumele crucifere.
"Îmi place să mănânc broccoli și dovlecei, precum și kale, salată verde și spanac în salatele mele și morcovi, castraveți și țelină", explică medicul.
Legumele crucifere conțin substanțe fitochimice care s-au dovedit în mai multe studii că încetinesc creșterea tumorilor. Pe lângă faptul că sunt un aliment puternic în prevenirea cancerului, acestea sunt, de asemenea, ușor de încorporat în orice masă a zilei sau gustare.
O altă legumă pe care Dr. Landau spune că o mănâncă în mod regulat sunt cartofii dulci. "Sunt relativ ușor de curățat și de preparat, iar atunci când sunt pregătiți corect, pot fi la fel de delicioși ca și cartofii prăjiți tradiționali".
Pe lângă faptul că este un aliment bun pentru prevenirea cancerului, consumul regulat de cartofi dulci este bun și pentru inimă, ochi și creier.