Antena Meniu Search
x

Video Pacienţii care nu se pot opera pentru corectarea deviaţiei de sept. 80% dintre oameni au septul nazal deviat

Deviaţia de sept este o deformare a septului nazal. Ce nu ştiţi poate, e că odată instalată, poate aduce o serie de complicaţii. Iat[ când este bine să apelăm la medic.

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 09:08

Deviaţia de sept este ca un personaj mitologic. Toată lumea a auzit de ea, puţini ştiu că o au, deşi statistica spune că aproximativ 80 la sută dintre noi au septul nazal deviat, şi mult mai puţini au probleme din cauza ei. Cu toate acestea, spre deosebire de personajele mitologice, ea există şi chiar poate aduce o mulţime de complicaţii. Iată când este cazul să apelăm la medic şi când este nevoie de corectarea chirurgicală a deviaţiei de sept.

Totul despre deviaţia de sept nazal

Deviaţia de sept apare atunci când peretele care desparte cele două fose nazale - nările în termeni comuni - nu este poziţionat pe centru, ducând la o lipsă de simetrie a nasului. 

Vezi și

"Deviaţia de sept poate să fie acolo de la naştere până la moarte, la 120 de ani, fără niciun fel de problemă... Poate să nu dea probleme niciodată, depinde şi locul unde este deviat septul. Unii pacienţi, în special care nu fac foarte mult efort fizic, nu fac sport de performanţă, nu cântă, nici nu simt că au deviaţie de sept. Când apar diverse comorbidităţi la bărbatul adult care se îngraşă şi mai şi fumează, deodată deviaţia de sept se face simţită", spune Cristian Soreanu, medic ORL.

Pe acelaşi subiect

Iar asta înseamnă în primul rând că pacientul nu mai respiră bine. Este şi momentul în care acesta ajunge în cabinetul ORL. "Deviaţia de sept devine o problemă de sănătate în momentul în care apar probleme de obstrucţie nazală sau complicaţii, sinuzite sau otite medii", adaugă Cristian Soreanu, medic ORL.

Tratament pentru deviaţia de sept

În aceste situaţii, tratamentul medicamentos va rezolva problema acută. Concret,  va vindeca sinuzitele sau otita şi va descongestiona, parţial, nasul. Pentru rezolvarea reală a problemei, medicii au însă o singură soluţie. 

"Deviaţia de sept are un tratament pur chirurgical, din păcate nu există medicament sau spray de nas care să îndrepte osul. Principala complicaţie este dată de ventilaţie proastă, în momentul în care avem sinuzite trenante sau otite repetate discutăm de o indicaţie mai apăsată. Există şi situaţii în care trebuie rezolvată pentru sindromul de apnee în somn", mai spune Cristian Soreanu, medic ORL. 

Cu toate acestea, operaţia nu se recomandă chiar oricui. De exemplu, copiii nu pot fi operaţi decât în cazuri excepţionale. De obicei, vârsta minimă recomandată pentru o astfel de intervenţie este peste 18 ani. 

În afară de copii, mai sunt şi alte categorii de persoane care nu pot face o astfel de operaţie. Dacă în trecut se vorbea despre o limită de vârstă de 50 de ani, acum, noile norme le permit medicilor să opereze şi pacienţi care au depăşit-o, cu condiţia să nu aibă contraindicaţii de anestezie. Asta înseamnă că persoanele obeze, cu hipertensiune, diabet sau astm, precum şi cei care au probleme neurologice sau cardiace trebuie să fie mai prudente în cazul unor întervenţii care impun anestezie generală. De asemenea, cei care au boli de coagulare a sângelui. În egală măsură, pacienţii trebuie să înţeleagă că septoplastia, corectarea septului adică, nu are nicio legatură cu rinoplastia, operaţia care corecteaza forma nasului, şi, chiar dacă se pot face împreună, vorbim despre două proceduri diferite si cu un scop final distinct. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Sanatate » Pacienţii care nu se pot opera pentru corectarea deviaţiei de sept. 80% dintre oameni au septul nazal deviat