Leurda, la mare căutare. Este un antiseptic natural şi ajută la creşterea sistemului imunitar
Este înrudită cu ceapa și usturoiul, şi pe lângă gustul bun vine la pachet şi cu o doză bună de sănătate. Vorbim de leurdă, o plantă tot mai populară printre români. Într-un sat din Hunedoara este acum plin sezon al culesului. Localnicii spun că leurda este adevărat medicament natural.
De Cătălin Moş la 21.03.2024, 11:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În ultimii ani, leurda a câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Într-un sat din Cheile Cibului, judeţul Hunedoara, un număr tot mai mare de oameni aleg să o consume. Sătenii spun că planta nu este doar gustoasă, dar are avea şi un efect benefic asupra sănătăţii.
Cătălin Moş, reporter Observator: Are un gust extraordinar, iar oamenii o culeg în special pentru că spun ei este un antibiotic natural.
Citește și:Leurda poate fi uscată şi utilizată apoi sub formă de condiment
Din punct de vedere terapeutic, leurda este considerată mai puternică decât usturoiul.
Dorin Cărăbeț, biolog: Este o plantă perenă care se găseşte la noi în zonele de deal. Este un antiseptic natural, foarte sănătoasă şi ajută la creşterea sistemului imunitar.
Leurda proaspătă se vinde, în această perioadă, în pieţe şi poate fi folosită la salate sau în combinaţie cu alte alimente. Însă poate fi şi uscată şi utilizată apoi sub formă de condiment.