Video Leurda, planta minune pentru sănătate. Ce beneficii are şi cum poate fi preparată
Leurda, o plantă considerată o minune pentru sănătate, a câştigat tot mai multă popularitate în ultimii ani. E înrudită cu usturoiul, ceapa şi arpagicul, iar într-un parc din Mureş creşte pe suprafeţe impresionante. Oamenii merg acolo să o culeagă. Din ea, prepară acasă tot felul de bunătăţi. Nu doar gustoase, ci şi extrem de sănătoase.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
„Este plin de leurdă, una lângă alta. Îi prieşte foarte mult zona”
Luna martie înseamnă timpul perfect pentru recoltarea leurdei. Planta este recunoscută şi sub numele de Usturoiul ursului. În Parcul Dendrologic din Gurghiu, Mureş, verdeaţa creşte nestingherită.
Mihai Gherghel, profesor inginer silvic: Este o plantă erbacee perenă, care are o talie cuprinsă între 10-25 de cm şi face nişte frunze sub formă de lance. Înfloreşte pe la mijlocul lui mai, după ce înfloreşte, calităţile ei sunt mult diminuate, până atunci e bine să fie culeasă şi folosită.
Iar gospodinele vin în fiecare primăvară în număr mare în Parcul Dendrologic să o culeagă. Au la dispoziţie 10 hectare cu peste 200 de specii de plante.
"Pe lângă leurdă, mai culeg sălăţele şi urzicuţe, foarte bune, foarte bogate în fier, iar leurda este foarte bogată în usturoi. E o specie eurpeană, eu am avut surpriza plăcută acum câţiva ani când am vizitat Luxembourg o gospodină vindea acolo leurdă."
Leurda este considerată o plantă-minune. Ca să vă bucuraţi de proprietăţile ei, e musai să o consumaţi cât este verde. E aliatul din primăvară pentru un organism sănătos.
Liviu Todoran, doctor inginer, expert în produse agro alimentare: Bucătăria naţională cu multă plăcere în această perioadă acest produs de bază în alimentaţia de primăvară, menit în primul rând să producă o detoxifiere a orgaimului, o pregătire pentru sezonul care urmează, având efecte antivirale, antibacteriene.
În bucătăria gospodinelor, ciorba de leurdă prinde gust
Este recomandată şi celor care au probleme cu tensiunea. Poate fi consumată ca atare, în salate sau în ciorbe. A apărut deja şi la tarabe.
Gospodina: Se spală bine, mai ales leurda se schimbă într un vas din altul ca să rămână impurităţile, pământ. Se pune apa la fiert cu puţină sare.
De fiert, fierbe repede. Ciorba de leurdă se face după o reţetă simplă şi este extrem de gustoasă.
Gospodină: Pregătesc din făină albă cu puţin ulei, se căleşte făina, ca un sos, se pune peste. Eu de obicei când fac sosul din făină, la ou pun şi puţin lapte, cine doreşte cu smântână.
Leurda este bogată în vitaminele A şi C, dar şi în calciu, fier, fosfor şi magneziu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰