Medic, despre noua hepatită la copii: "Boala te omoară pentru că faci edem cerebral"
Hepatita care a lovit copiii din toată lumea se răspândeşte rapid în România. Avem încă doi suspecţi de aceasta boala cu o cauză necunoscută, iar fetiţa internată la spitalul Grigore Alexandrescu are nevoie de transplant hepatic. Nimeni nu ştie încă ce virus îi îmbolnăveşte pe minori şi cum anume se răspândeşte. Medicii recomandă o igienă cât mai strictă a mâinilor.
De Redactia Observator la 22.05.2022, 08:48Fetiţa de 5 ani internată de trei săptămâni la Spitalul Grigore Alexandrescu şi suspectă de hepatită de cauză necunoscută are nevoie de transplant hepatic. Mamei i s-au făcut analizele azi. Este compatibilă şi va fi donatorul pentru fiica sa.
Vladislav Braşoveanu: Noi am internat mama pentru nişte analize uzuale şi tomografie cu volumetrie, pentru a afla dacă volumul lobului stâng permite transplant hepatic de la donator viu.
În cazul dat, cea mai compatibilă e mama, că are A2, grupa fetiţei.
Citește și:- Ce este adenovirusul, posibila cauză a hepatitei misterioase care a fost descoperită la copii
- Specialist român: Hepatita de cauza necunoscută nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS CoV-2
- Marele mister în cazul fetiţei de 5 ani internată cu hepatită de origine necunoscută în Bucureşti. În ce...
Nu se ştie însă când şi unde va avea loc intervenţia.
Vladislav Braşoveanu: Din păcate, în România nu există niciun centru de transplant pediatric acreditat. Ministerul Sănătăţii are un acord cu un centru de transplant hepatic din Italia, asta e singura soluţie la ora actuală.
Se fac însă eforturi pentru acreditarea de urgenţă a spitalului Grigore Alexandrescu, astfel încât fetiţa să nu mai fie transportată în străinătate.
Alţi doi copii sunt suspecţi de hepatită fără cauză cunoscută, unul în vârstă de 8 luni şi celălalt de 10 ani. La fel ca în celelalte 200 de cazuri din lume, sursa bolii nu a putut fi stabilită încă.
Mihai Craiu, medic: Probabil că ne aflăm în faţa unui virus care nu a făcut parte din musafiri copiilor cu vârsta foarte mică în ultimii 2 ani, poate din cauza pandemiei şi a lock-down-ului si copiii astia nefiind la creşă şi neîntâlnindu-se cu nimic.
Panica însă a pus stăpânire pe unii părinţii, care şi-au dus copiii la analize. Unele spitale au introdus teste pentru diagnosticarea tipurilor de hepatită pentru orice pacient care ajunge la secţia de boli infecţioase.
Adrian Marinescu: Analizele astea devin analize de rutină şi cred că e un lucru bun şi grăbeşte aflarea diagnosticului.
Simptomele noii hepatite
Hepatita nouă debutează la fel ca celelalte hepatite. Important e că părinţii să sune medicul la primele simptome.
Adrian Marinescu: Greaţă, vărsături, modificare în aspectul scaunului sau modificare în aspectul urinei, tegumente care să fie modificate la culoare, să fie îngălbenite.
Mihai Craiu, medic: Şi care evoluează fulminant, că 1 din 10 copii ajunge atât de rău, nu cu ficatul, ci cu capul, fiindcă boala te omoară pentru că faci edem cerebral, faci encefalopatie hepatică, încât ajungi la transplant hepatic
La nivel mondial, până azi, 2 copii au murit după ce au fost diagnosticaţi cu noua hepatită, iar 17 au fost supuşi transplantului hepatic. Un lucru e sigur: în Marea Britanie, copiii diagnosticaţi nu i-au îmbolnăvit şi pe ceilalţi membri ai familiei.
Mihai Craiu, medic: Nu are rost sa ne panicam si sa ne anulam to ce insemana de la frecventarea scolii pentru ca sunt parinti care au decis sa si tina copiii acasa pana se afla despre ce e problema.
Medicii cred că nerespectarea regulilor de igienă ar fi cauza pentru care copiii sunt predispuşi să se îmbolnăvească de noua hepatită.