Antena Meniu Search
x

Ce este adenovirusul, posibila cauză a hepatitei misterioase care a fost descoperită la copii

Cazuri inexplicabile de hepatită au fost descoperite la copii din mai multe ţări europene şi SUA. Marea Britanie are cel mai mare număr de cazuri, adică 74 şi a apărut şi primul caz în România la o fetiţă de 5 ani. Specialiştii încearcă să găsească acum cauzele infecţiei, asta pentru că, în urma unor analize de laborator efectuate în Marea Britanie, nu au fost detectaţi viruși obișnuiți care provoacă hepatită infecțioasă. Potrivit celor mai recente studii adenovirusul poati fi posibila cauză a hepatitei misterioase descoperite la copii. 

de Redactia Observator

la 28.04.2022, 16:29

Ce este adenovirusul, posibila cauză a hepatitei misterioase care a fost descoperită la copii - Shutterstock

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că o tulpină de adenovirus numită F41 pare a fi cea mai probabilă cauză a hepatitei la copiii mici.

Cei mai mulţi dintre copiii afectaţi au vârsta până în 5 ani şi au avut simptome de gastroenterită - diaree şi greaţă - urmate de icter sau îngălbenirea pielii şi a ochilor (un semn că ficatul are probleme), potrivit BBC .

Ce este adenovirusul

Adenovirusurile umane sunt acele virusuri care afectează de obicei ochii sau tractul respirator superior sau inferior. Conform specialiştilor, adenovirusurile pot provoca mai multe boli, inclusiv răceală obișnuită, simptome asemănătoare gripei, febră, durere în gât, bronșită acută, pneumonie, conjunctivită, gastroenterită acută și inflamația stomacului sau a intestinelor.

Pe acelaşi subiect

Adenoviroza face parte din grupul infecţiilor respiratorii determinată de adenovirusuri, care pătrund în organismul uman pe diverse căi şi se caracterizează clinic prin simptome de intoxicaţie, afectarea căilor respiratorii, a tracului digestiv, ţesutului limfatic şi altor organe.

Adenovirusurile sunt responsabile pentru 3-5% dintre infecţiile respiratorii acute la copii şi pentru 2% din bolile respiratorii la adulţi. Simptomele se menţin, de regulă, 3-5 zile. 

Care sunt simptomele adenovirusului

Simptomele pot varia în funcție de boala pe care o are o persoană. Cel mai frecvent se manifestă ca o infecție acută a căilor respiratorii superioare, cu o rinită pronunțată. Uneori, pot apărea afecțiuni ale căilor respiratorii inferioare, inclusiv bronșite și pneumonii. Perioada de incubație (de la pătrunderea virusului în organism până la primul simptom al bolii) durează 1-13 zile. Debutul bolii este acut, apar frisoane, cefalee, dureri în oase, articulații și mușchi. La 2-3 zile de la debut, temperatura se ridică până la 38-39 °C. Apare congestia nazală, dureri în gât, tuse, față hiperemiată, conjunctivită, însoțită de dureri oculare, secreții abundente, hiperemia conjuctivei și fotofobie. În general, boala durează de la 1 până la 2 săptămâni și se remite spontan. La unii bolnavi, din primele zile ale bolii apar dureri în epigastru, grețuri, vomă, anorexie, hepatomegalie, slăbiciune și somnolență. Adenovirusuri au fost depistate și în cazuri de tuse convulsivă, cu sau fără izolarea unei Bordetelle pertussis; semnificația adenovirusului în această boală este necunoscută. Adenovirusurile pot provoca și apariția unor boli în afara tractului respirator, precum boala diareică acută la copilul mic.

Experţii subliniază că majoritatea copiilor care se infectează cu adenovirus nu se vor simţi foarte rău. Cazurile de inflamaţie a ficatului - cunoscute sub numele de hepatită - sunt extrem de rare, dar pot fi foarte grave.

Ce măsuri trebuie să luaţi

Măsurile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor şi o bună igienă respiratorie, ajută la reducerea răspândirii multor infecţii comune, inclusiv a adenovirusului.

Copiii care prezintă simptome de infecţie gastrointestinală, inclusiv vărsături şi diaree, ar trebui să rămână acasă şi să nu se întoarcă la şcoală sau la grădiniţă decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor, spun experţii.

Primul caz din România, o fetiţă de 5 ani

O fetiţă de cinci ani este primul caz de hepatită acută, provocată de un virus necunoscut. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nimeni nu ştie exact cum s-a îmbolnăvit. Cu toate astea, autorităţile de la noi nu au demarat nici măcar o anchetă epidemiologică pentru a vedea de unde a luat fetiţa boala şi dacă nu cumva a dat-o mai departe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Ce este adenovirusul, posibila cauză a hepatitei misterioase care a fost descoperită la copii