Antena Meniu Search
x

Video Marele mister în cazul fetiţei de 5 ani internată cu hepatită de origine necunoscută în Bucureşti. În ce stare se află

O fetiţă de cinci ani este primul caz de hepatită acută, provocată de un virus necunoscut. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nimeni nu ştie exact cum s-a îmbolnăvit. Cu toate astea, autorităţile de la noi nu au demarat nici măcar o anchetă epidemiologică pentru a vedea de unde a luat fetiţa boala şi dacă nu cumva a dat-o mai departe. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 27.04.2022, 12:13

Shutterstock Vezi și

Primul caz de hepatită de origine necunoscută este raportat în Bucureşti şi ridică deja multe semne de întrebare în rândul medicilor. Fetiţa de cinci ani este internată la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti încă de la începutul acestei luni şi se află sub monitorizare. Medicii spun că starea ei este una stabilă. 

prof. univ. Doina Pleşca, medic primar pediatru: Un caz reprezintă un semnal de alarmă.

Marele mister este cum s-a îmbolnavit copilul. Minsiterul Sănătăţii susţine că fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură cu alt caz raportat către Organizaţia Mondială a Sănătăţi. Cu toate astea, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu fac anchetă epidemilogică, pe motiv că nu au fost informaţi. Astfel nu se ştie dacă fetiţa mergea la grădiniţă şi a luat sau a dat virusul acolo.

Cosmina Berbecel, medic de familie: Trebuie să fim atenţi la pacienţii cu simptomatologie digestivă, plus icter. Aici este marea problemă, apariţia icterului, cu dureri abdominale, cu sau fără vărsături, cu sau fără diaree, înţeleg că sunt fără febră aceste cazuri.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii spun că cea mai importantă acum este prevenţia. Ce trebuie să facă părinţii? 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Când există o simptomatologie digestivă în cazul celor mici, trebuie să ia legătura cu pediatrul sau cu medicul de familie, se pot face analize şi în momentul în care sunt transaminazele mult crescute e bine să iei în calcul şi analize legate de adenovirus. 

prof. univ. Doina Pleşca, medic primar pediatru: Să crească vigilenţa în ceea ce înseamnă igienă, apa şi săpunul cât mai des folosite pentru copii. Atenţie foarte mare la cum este pregătită alimentaţia, ce mănâncă copiii şi mai ales unde mănâncă copiii.

Daca în sistemul medical informaţiile despre această boală sunt puţine, pe stradă lipsesc cu desăvârşire.  

''Am auzit despre ea, nu ştiu ce să cred despre ea.''  

''Am auzit că a apărut o nouă ramură de hepatită, dar foarte multe nu ştim despre ea.''

Creştere accelerată a numărului cazurilor de hepatită la nivel mondial

Numărul cazurilor de hepatită acută de origine necunoscută a ajuns la aproape 200 la nivel mondial. 

Andrea Ammon, director ECDC: 40 în Uniunea Europeană. Investigaţiile sunt în curs în toate ţările şi se raportează cazurile.

Acest nou tip de hepatită a ucis până acum un copil. Alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Lumea medicală încearcă să afle care este cauza răspândirii rapide în rândul copiilor sub 10 ani. Una din explicaţii ar fi că restricțiile din pandemie i-au ţinut pe cei mici departe de virusuri în primii ani de viață.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Marele mister în cazul fetiţei de 5 ani internată cu hepatită de origine necunoscută în Bucureşti. În ce stare se află